Toplu sözleşme süreciyle ilgili açıklamasına Bursa Kestel’de orman yangınına müdahale sırasında hayatını kaybeden üç vatandaşa Allah’tan rahmet dileğiyle başlayan Işıkhan, “Kaybettiğimiz tüm kardeşlerimizin ruhları şad, mekanları cennet olsun inşallah. Alevlere karşı göğüs geren tüm kurumlarımıza, gönüllülerimize, personelimize minnet borçluyuz.” ifadelerini kullandı. Bakan, yangından etkilenen tüm vatandaşlara da geçmiş olsun dileklerini iletti.
7. Dönem Toplu Sözleşmede Sağlanan Başarılar
Bakan Işıkhan, “7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerini başarıyla gerçekleştirdik” diyerek, kamu çalışanları için önemli kazanımlar sağlandığını hatırlattı. 2024-2025 dönemini kapsayan toplu sözleşmelerde yüzde 130 oranında kümülatif maaş artışı yapıldığını belirtti.
2002 yılında 392 lira olan en düşük memur maaşının 2025 yılında 50 bin 503 liraya yükseldiğini aktaran Işıkhan, “Reel olarak yüzde 264 oranında artış sağladık” dedi. Ayrıca toplu sözleşme ikramiyesinin yılda dört defa ödenmesinden aylık ödemeye geçirilmesi, öğretim yılı hazırlık ödeneğinin 1400 liradan 5 bin 265 liraya çıkarılması gibi önemli iyileştirmelere dikkat çekti.
Kamuda Hangi Sorunlar Çözüldü?
İnsanlık onuruna yaraşmayan başörtüsü yasağının kaldırılması, sözleşmeli personelin kadroya alınması ve alt işveren işçilerinin kadroya geçirilmesi gibi uzun süredir kangrenleşmiş sorunların çözümü noktasında önemli adımlar atıldığını vurgulayan Bakan, bu kazanımların kamu çalışanları için hayırlı olmasını diledi.
Işıkhan, 2025 yılı itibarıyla sendika üyesi olabilecek toplam kamu görevlisi sayısının 3 milyona, sendikalı sayısının ise 2,3 milyona ulaştığını açıkladı. “2002’de yüzde 47,95 olan sendikalaşma oranı, bugün yüzde 76,88’e çıktı” bilgisini paylaşan Bakan, bu başarının sosyal diyalog ve toplu sözleşmelerle mümkün olduğunu belirtti.
Kamu çalışanlarının sendika kurma hakkının 1995 anayasa değişikliğiyle, toplu sözleşme yapma hakkının ise 2010 anayasa değişikliğiyle tanındığını hatırlatan Işıkhan, 4688 sayılı Kanun’un 2001’de yürürlüğe girmesiyle kamu görevlileri sendikacılığında önemli yasal düzenlemelerin hayata geçtiğini söyledi.
AK Parti hükümetlerinin 23 yıldır insanı merkeze alan reformlarıyla bu alanda önemli iyileştirmeler yapıldığını vurguladı.
Toplu Sözleşme Süreci Nasıl Yürüyecek?
Bakanlık olarak sendikalarla diyalog ve istişareye büyük önem verdiklerini ifade eden Vedat Işıkhan, “Laf değil icraat üreten anlayışla çalışmalarımıza kaldığımız yerden devam edeceğiz” dedi. Kamu çalışanlarının haklarının korunması ve geliştirilmesi için sürecin şeffaf ve uzlaşı kültürüne uygun ilerleyeceğini vurguladı.