Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü’nün ortak çalışmasıyla, Samsun’un Salıpazarı ilçesindeki kestane ormanlarında zararlı gal arısına karşı kapsamlı bir mücadele başlatıldı. Gal arısı, kestane ağaçlarının yeni sürgünlerinde gal (anormal şişlik) oluşumuna neden olarak meyve veriminde yüzde 70’e kadar kayba yol açıyor.
Gal arısı, kestane üretimini tehdit ediyor
Zararlı gal arısıyla biyolojik mücadele için Samsun Orman İşletme Müdürlüğü bünyesindeki Orman Zararlıları ile Biyolojik Mücadele Laboratuvarı’nda torymus sinensis isimli faydalı böcek üretildi. Bu böceklerden 2.500 adedi, Salıpazarı’nın Esatçiftliği Mahallesi Sadırlık mevkisinde doğaya salındı.
Doğal düşman olan torymus sinensis, gal arısının larvalarını tüketerek zararlının yayılımını sınırlandırıyor. Bu sayede kimyasal ilaç kullanımına gerek kalmadan çevre dostu bir çözüm sağlanıyor. Uzmanlar, faydalı böceklerin yaygınlaştırılmasıyla birlikte gal arısı popülasyonunun kontrol altına alınabileceğini belirtiyor.
Faydalı böceklerin doğaya salındığı etkinliğe Samsun Orman İşletme Müdürü Menderes Özkolay, uzman ekipler ve orman köylüleri de katıldı. Yetkililer, zararlıyla biyolojik mücadelenin sadece doğayı korumakla kalmadığını, aynı zamanda arıcılık ve yerel ekonomiye de katkı sunduğunu vurguladı.