"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,5992 %0.33
43,6545 %0.2
4.018,80 % 0,37
3.717.675 %-0.444
İşçi Haber Gündem Samsun’da kestane ağaçlarını kurtarmak için 2.500 faydalı böcek doğaya salındı

Samsun’da kestane ağaçlarını kurtarmak için 2.500 faydalı böcek doğaya salındı

Samsun’da kestane ağaçlarını tehdit eden gal arısına karşı doğayla uyumlu bir çözüm geliştirildi. Salıpazarı Kestane Ormanları'nda 2.500 adet torymus sinensis isimli faydalı böcek doğaya bırakılarak, ağaçları korumak ve verim kaybını önlemek hedefleniyor.

Okunma Süresi: 2 dk

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü’nün ortak çalışmasıyla, Samsun’un Salıpazarı ilçesindeki kestane ormanlarında zararlı gal arısına karşı kapsamlı bir mücadele başlatıldı. Gal arısı, kestane ağaçlarının yeni sürgünlerinde gal (anormal şişlik) oluşumuna neden olarak meyve veriminde yüzde 70’e kadar kayba yol açıyor.

Gal arısı, kestane üretimini tehdit ediyor

Zararlı gal arısıyla biyolojik mücadele için Samsun Orman İşletme Müdürlüğü bünyesindeki Orman Zararlıları ile Biyolojik Mücadele Laboratuvarı’nda torymus sinensis isimli faydalı böcek üretildi. Bu böceklerden 2.500 adedi, Salıpazarı’nın Esatçiftliği Mahallesi Sadırlık mevkisinde doğaya salındı.

Doğal düşman olan torymus sinensis, gal arısının larvalarını tüketerek zararlının yayılımını sınırlandırıyor. Bu sayede kimyasal ilaç kullanımına gerek kalmadan çevre dostu bir çözüm sağlanıyor. Uzmanlar, faydalı böceklerin yaygınlaştırılmasıyla birlikte gal arısı popülasyonunun kontrol altına alınabileceğini belirtiyor.

Faydalı böceklerin doğaya salındığı etkinliğe Samsun Orman İşletme Müdürü Menderes Özkolay, uzman ekipler ve orman köylüleri de katıldı. Yetkililer, zararlıyla biyolojik mücadelenin sadece doğayı korumakla kalmadığını, aynı zamanda arıcılık ve yerel ekonomiye de katkı sunduğunu vurguladı.