Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, A Haber canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimini memleketi Bartın’da öğrendiğini anlatan Tunç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı ile meydanlara çıkan vatandaşların canları pahasına mücadele ettiğini ifade etti.
Darbe girişiminin ardından yargı alanında başlayan sürece değinen Tunç, “Darbecilerle hesaplaşma dönemi başladı. Kamudan 127 bin kişi FETÖ irtibat ve iltisakı nedeniyle ihraç edildi. Bu süreçte Olağanüstü Hal Komisyonu kuruldu. Komisyon 127 bin başvuruyu inceledi, yaklaşık 20 binini iade etti. İade edilmeyenler için hak arama yolları açık tutuldu” dedi.
Yargı teşkilatında da önemli değişiklikler yaşandığını belirten Tunç, 4 bin 6 hâkim ve savcının ihraç edildiğini, teşkilatın genç kadrolarla yeniden yapılandırıldığını söyledi. Şu anda yargı teşkilatının yüzde 50’sinin 5 yıl kıdemin altında olduğunu ifade eden Tunç, başlangıçta zorluklar yaşandığını ancak bu sürecin başarıyla yürütüldüğünü kaydetti.
FETÖ Davalarında Son Durum
15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili 289 davanın tamamının karara bağlandığını belirten Tunç, bu davalardan 224’ünün Yargıtay tarafından onaylandığını, bir kısmının bozulduğunu ve bazı dosyaların istinaf ya da ilk derece mahkemelerinde görülmeye devam ettiğini aktardı.
Tunç’un verdiği bilgilere göre, o gece silah, tank ve helikopter kullanan darbecilerden 4 bin 891 kişi mahkum edildi. Bunlardan 1634’ü ağırlaştırılmış müebbet, 1366’sı müebbet ve 1891’i süreli hapis cezası aldı. Sivil kişilerle ilgili ise toplamda 126 bin 796 mahkumiyet kararı verildi. FETÖ ile bağlantılı soruşturmaların sürdüğünü belirten Tunç, halen 58 bin şüpheli bulunduğunu, cezaevlerinde 11 bin 85 hükümlü ve hükümözlü kişinin olduğunu ve davası devam eden 24 bin kişi bulunduğunu söyledi.
Tunç: FETÖ İçin 3.579 Kırmızı Bülten Talebi Yapıldı
Tunç, 17-25 Aralık sonrası ve 15 Temmuz öncesinde yurt dışına kaçan FETÖ mensuplarıyla ilgili toplamda 3 bin 579 kırmızı bülten talebinde bulunulduğunu, ancak uluslararası iş birliğinin yeterli düzeyde sağlanamadığını söyledi.
"Dünya bu noktada bizi yalnız bıraktı” diyen Tunç, 118 ülkeye 2 bin 364 iade talebi iletildiğini, yalnızca 131 kişinin Türkiye’ye iade edildiğini belirtti. Bunlardan 3’ü resmi yollarla, 128’i ise gayriresmi yollarla sınır dışı edilerek teslim edildi.
Tunç, İnterpol’ün kırmızı bülten taleplerini siyasi suç gerekçesiyle dikkate almadığını belirterek, “Dünya bir çifte standart uyguluyor. Türkiye 15 Temmuz gecesi bir demokrasi mücadelesi verdi ancak Avrupa ülkeleri ve ABD o gece bizim yanımızda olmadı” ifadelerini kullandı.
Adalet Bakanı Tunç’tan Terörsüz Türkiye Vurgusu
Tunç, sadece FETÖ değil tüm terör örgütlerine karşı teyakkuzda olunması gerektiğini vurgulayarak, "Vesayetçi, darbeci anlayışın bir daha eline fırsat geçirmemesi lazım” dedi. "Terörsüz Türkiye” süreciyle ilgili soruya yanıt veren Tunç, bu sürecin kolay inşa edilmediğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ahlat’taki konuşmasını hatırlatan Tunç, iç cephenin güçlendirilmesinin önemine dikkat çekti. "15 Temmuz’da son darbeyi vuracaklarını zannettiler, başaramadılar” diyen Tunç, Türkiye’nin demokratik kurumlarla güvenliğini sağlayabilmesinin vesayetçi çevreleri rahatsız ettiğini ifade etti.
Yılmaz Tunç ve Yeni Anayasa Hamlesi
Tunç, darbe girişimlerinin tekrar yaşanmaması için yapılan yapısal reformlara da değindi. MGK’nın sivilleştirilmesi, Yüksek Askeri Şura’da yapılan değişiklikler, Jandarma’nın İçişleri Bakanlığı’na ve Genelkurmay’ın Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanması gibi adımları örnek gösterdi.
Ayrıca Anayasa’daki “darbeciler yargılanamaz” ve “gerektiğinde sıkıyönetim ilan edilebilir” gibi hükümlerin kaldırıldığını belirten Tunç, bunların Türkiye açısından önemli kazanımlar olduğunu söyledi. Yeni anayasa çalışmalarının da bu kazanımları ileri taşımak amacıyla gündemde olduğunu vurguladı.