7.Yargı paketinde ceza infaz kurumları ve denetimli serbestlik müdürlüğü personeline yapılacağı belirtilen ek ödemenin kanun teklifinde yer almaması infaz koruma memurlarının tepkisine yol açtı. Maaşlarının yetersiz olduğunu, özlük haklarında düzenleme yapılması gerektiğini belirten infaz koruma memurları can güvenlikleri olmadan çalıştıklarını belirtiyor. Birçok alanda geri plana atılan infaz koruma memurları en temel hakları olan can güvenliğinin olmamasına da tepki gösteriyor. 

Görev yaptıkları esnada zaman zaman mahkumlarla fazla yakın olan infaz korkma memurları, hükümlü ve tutuklular tarafından tehdit, şantaj ve iftiralara maruz kaldıklarını belirterek iş ortamlarında can güvenliklerinin olmadığını belirtiyor. 

Kimi zaman mahkumlar tarafından saldırıya uğrayan infaz koruma memurları mevcut çalışma şartlarında can güvenlikleri de olmadığını belirtiyor. En temel hak olan yaşama hakları sürekli risk altında olan infaz koruma memurlar can güvenliklerinin sağlanmasını ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi için düzenleme yapılmasını bekliyor.

Yaşadıkları mağduriyetleri, zor anları ve psikolojik baskıları sosyal medya başta olmak üzere birçok mecrada dile getiren infaz koruma memurları çalışma şartlarında onları maddi manevi olumsuz etkileyen etmenlerin ortadan kaldırılmasını talep ediyor. 

İKM'nin özlük haklarında düzenleme yapılması teklifi kabul edilecek mi?

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, zabıta, itfaiye ve infaz koruma memurlarının özlük haklarının iyileştirilmesine yönelik Meclis Başkanlığı'na sunduğu 3 ayrı kanun teklifine ilişkin basın açıklaması düzenledi.

Zabıta, itfaiye ve infaz koruma personelinin sorunlarını anlatan Gürer, bu kesimin hak kaybına uğradıklarını ve mağdur edildiklerini ifade etti.

Vekil Gürer, "Zabıta, itfaiye ve infaz koruma personelinin özlük haklarının iyileştirilmesine yönelik 3 ayrı kanun teklifi verdim. Meclisin bunları gündeme alarak çözüm üretilmesini talep ediyorum" ifadesini kullandı.

Memur-Sen, Iğdır belediyesinde görevden almalara tepki gösterdi Memur-Sen, Iğdır belediyesinde görevden almalara tepki gösterdi

İnfaz koruma memurlarının ise cezaevindeki hükümlü ve tutuklularla neredeyse aynı hayatı paylaştıklarına dikkati çeken Gürer, bu kesimin de haklarının iyileştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Milletvekili Gürer'in TBMM'ye sunduğu 3 kanun teklifiyle, infaz koruma memurlarının "Emniyet Hizmetleri Sınıfı"na dahil edilmesi; itfaiye çalışanları için "İtfaiye, Arama-Kurtarma Hizmetleri Sınıfı"; zabıtalar için "Zabıta Hizmetleri Sınıfı" oluşturulması öngörülüyor.

İnfaz koruma memurları emniyet hizmetleri sınıfına dahil edilecek mi?

İnfaz koruma memurlarının “genel idari hizmetler sınıfı” adı altında görev yaptığını ve emniyet hizmetleri sınıfına dahil edilmeleri gerektiğini dile getiren Mustafa Sarıgül, geçtiğimiz günlerde Meclis'e kanun teklifi sundu.

Kanun teklifinin gerekçesi olarak şu ifadelere yer verildi:

Ülkemizde 296 bin kapasiteli 407 ceza infaz kurumunda hükümlü ve tutuklu sayısı yaklaşık 360 bin iken ceza ve tutukevlerinde asayişi sağlayan yaklaşık 60 bin Ceza infaz koruma memuru bulunmaktadır.

İnfaz ve koruma memurları, cezaevi ve ıslahevlerinde bulunan kişilerin düzen ve disiplininden sorumludur. Tutuklu ve hükümlülerin denetimi ve cezaevinin düzenini infaz ve koruma memuru sağlar. İnfaz ve koruma memurları güvenlik hizmetlerinin yanı sıra tutuklu ve hükümlülerin rehabilitasyonları süreçlerinde sistemin temel unsurlarından biri olarak görev yapmaktadırlar. Aynı zamanda, tutuklu ve hükümlülerle ceza infaz kurumu yönetimi ve diğer birimlerle olan iletişimi sağlayan önemli bir işlev yürütmektedirler.

İnfaz ve koruma memurları, ceza infaz kurumu üst yöneticileriyle, meslektaşlarıyla, tutuklu ve hükümlülerle, halktan kişilerle, hâkimlerle, savcılarla, avukatlarla, askerlerle, iletişim içinde çalışan bir meslek grubu olarak önem teşkil etmektedir.

Yukarıda özetle belirtmiş olduğum cezaevlerinde iç güvenliği sağlamakla görevli olan infaz koruma memurları, ana odağı güvenlik olan bir işi icra etmelerine rağmen güvenlik hizmetleri sınıfında yer alamamakta, kadroları genel idari hizmetler sınıfı içinde bulunmaktadır. Teklif ile yaşanan bu adaletsiz durumun ortadan kaldırılması ve infaz koruma memur kadrolarının Emniyet hizmetleri sınıfına dâhil edilmesi amaçlanmıştır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Bu madde ile Devlet Memurları Kanunu'na tabi olarak hizmet veren ceza infaz ve koruma memurlarının emniyet hizmetleri sınıfına alınması, diğer emniyet görevlileri gibi risk taşıyan infaz ve koruma memurlarının bu sınıftan sayılmaması nedeniyle eşitler arasında oluşan ayrımcılığın giderilmesi amaçlanmaktadır.

MADDE 2- Yürürlük maddesidir.

MADDE 3- Yürütme maddesidir.

Kanun teklifinde ise şu ifadelere yer verildi:

MADDE 1- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36. Maddesinin birinci fıkrası "VII. Emniyet Hizmetleri Sınıfı" başlıklı bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"VII- EMNİYET HİZMETLERİ SINIFI;

Bu sınıf, özel kanunlarına göre infaz koruma memuru ve baş memuru ile çarşı ve mahalle bekçisi, polis, komiser muavini, komiser, başkomiser emniyet müfettişi, polis müfettişi, emniyet amiri ve emniyet müdürü ve emniyet müdürü sıfatım kazanmış emniyet mensubu memurları kapsar.''

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür

Şu anda komisyon incelemesinde görülen kanun teklifine ne cevap verileceği merakla beklenirken binlerce infaz koruma memuru gözünü yetkililere çevirdi.

MHP'li Akgül Ceza İnfaz Kurumu personellerinin taleplerini Meclis'e taşıdı!

MHP Bolu Milletvekili ve TBMM İçişleri Komisyonu Üyesi İsmail Akgül Ceza İnfaz Kurumu personellerinin talebini Meclis'e taşıdı. Akgül, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

Adalet Bakanlığı bünyesinde görev yapan ceza infaz kurumu personeli zor şartlar altında çalışmaktadır. İnfaz koruma memurları sürekli tehdit ve saldırılara maruz kalmaktadır. Hükümlü ve tutukluların ıslahı ve çağdaş şartlarda cezalarının infaz edilebilmesi adına birçok hukuki düzenlemeler yapılırken bu görevi ifa eden ceza infaz kurumu personelinin özlük hakları ihmal edilmektedir. Üniforma giyerek güvenlik hizmeti yapan Ceza İnfaz Kurumu memurları genel idari hizmetler sınıfında bulunmakta, görevlerini ifa ederken kendilerine yönelen saldırılara karşı koruyucu ve caydırıcı hukuki güvenceleri bulunmamaktadır. En temel sosyal haklarından feragat ederek kısıtlı şartlar altında fedakârca görevini ifa eden Ceza İnfaz Kurumu personelimizin hem maddi hem manevi anlamda şartlarının düzeltilmesini umut ediyor Sayın Adalet Bakanımızın da konuya hassasiyet göstereceğine inanıyorum.

İnfaz koruma memurlarının emniyet sınıfına alınması Meclis'te sık sık gündem olmaya devam ediyor. İnfaz koruma memurları Meclis'in soru önergesi ve kanun tekliflerine olumlu bir cevap vermesini ve çalışma şartlarında düzenleme yapılmasını talep ederek yetkililere seslenmeye devam ediyor.