İran'ın, 1 Nisan'da Suriye'deki büyükelçilik yerleşkesindeki konsolosluk binasını vuran İsrail'e karşılık vermesi ile Orta Doğu ve dünya alarma geçti. İsrail'in Filistin Gazze'de 7 Ekim'den bu yana sürdürdüğü işgal operasyonunun ardından İran'un Suriye'deki konsolosluk binasının vurulması gerilimi artırmıştı. Dün gece saatlerinde İran yüzlerce İHA ve balistik füzeler ile İsrail'e hava saldırısı düzenledi. Saldırılarda İsrail'de bir Bedevi çocuk yaşamını yitirirken bölgede çalan savaş davulları dünyayı gece boyunca adeta diken üstünde tuttu. 

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İranlı mevkidaşı Hüseyin Emir Abdullahiyan’a, İsrail'e yönelik misillemenin ardından bölgede daha fazla tırmanma olmasını istemediklerini söyledi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Fidan, İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan ile telefon görüşmesi yaptı.

Eurovision Şarkı Yarışması'ndan şaşkına çeviren Filistin kararı Eurovision Şarkı Yarışması'ndan şaşkına çeviren Filistin kararı

Bakan Fidan, İran'ın dün gece İsrail’e yönelik gerçekleştirdiği misillemenin ardından bölgede daha fazla tırmanma olmasını istemediğini iletti ve gerilimi artıracak adımların sona ermesini arzu ettiğini belirtti.

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan da İsrail’e karşı misilleme operasyonunun sona erdiğini, ülkesinin saldırıya uğramadığı takdirde yeni bir harekata girişmeyeceğini söyledi.

Abdullahiyan, İran’ın yeni bir saldırıya uğraması halinde, bu defa daha güçlü bir karşılık vereceğini kaydetti.

Editör: Merve Çoban