Kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinin uzaması işçilerin tepkisini çekti. Deprem nedeniyle verilen aranın ardından görüşmeler devam ediyor ancak henüz imzalanmış değil. 

Mart ayının sonuna gelinmişken TÜRK-İŞ ve HAKİŞ'in birlikte karar alacağı Kamu Çerçeve Protokolü'nün açıklanmamış olması uzun zamandır karar alınması için bekleyen işçilerin tepkilerine yol açtı. 

Özgür Özel, Kamu iktisadi teşebbüslerinde çalışan taşeron işçilerin sesi oldu! Özgür Özel, Kamu iktisadi teşebbüslerinde çalışan taşeron işçilerin sesi oldu!

Son olarak 2021 yılında düzenlenen görüşmede alınacak kararı 700 bini aşkın işçi merakla beklerken taleplerini de yetkililere iletmeye devam ediyorlar. 

İşçilerin;

  • Taban yevmiye 600 ₺ olmalı 
  • Haftalık çalışma 40 saat
  • Maaşların genel bütçeden ödenmesi
  • Eğitim ve kıdem farkı
  • Vergi düzenlemesi
  • Tayin - Becayiş hakkı
  • Hizmet zammı % 25
  • Risk ve iş primi
  • Meslek kodu düzenlemesi gibi talepleri var. 

Sosyal medyada etkinlik düzenleyen işçiler Kamu Çerçeve Protokolü'nün bir an önce açıklanması için sendika başkanlarına seslenerek her gün kendilerini hatırlatırken hükümetin yeni zam teklifi büyük tepki çekti. 

Hükümetin kamu işçilerine yeni zam teklifi belli oldu!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Türk-İş Başkanı Ergün Atalay bir araya geldi.Kamuda çalışan 700 bin işçiyi kapsayan toplu sözleşme için ikinci görüşme yapıldı.

Görüşme sonrası açıklama yapan Atalay, hükümetin kamu işçisi için yeni teklifinin 12 bin lira taban ücret ve ilk altı ay için yüzde 40 zam olduğunu açıkladı.

Türk-İş Genel Başkanı son durumla ilgili bir açıklamada bulunarak şu ifadeleri kullandı:

"Bize 2 hafta önce taban ücret 11 bin 500 lira verdikleri ücreti yüzde 30 ifade ettiler. Biz bunları kabul edemeyeceğimizi geçtiğimiz hafta perşembe kamuoyuna açıkladık. Bugün Türk-İş Kamu Koordinasyon Kurulu'nu topladık. HAK-İş de kendi koordinasyon kurulunu topladı. Saat 14.30 civarında da bakanlık bize randevu verdi. Sayın Bakan, 'İşveren Sendikası'nın verdiği teklifi ben, 12 bin düşük ücrete çekiyorum. Yukarıdaki ücreti de yüzde 40'a getiriyorum' ifadesini kullandı.

"BU İYİ BİR GELİŞME"

Bu gelişme kötü değil iyi bir gelişme. Ama bunu kabul etmeyeceğimizi ifade ettik. Bayramdan sonra yeni bir durum değerlendirmesi yapacaklarını umut ediyoruz. Görüşmeler devam ediyor. Bugün gelinen nokta küçümsenecek bir nokta değil. Ama bunun üstüne çıkılması gerektiğini ifade ettik. Bizim teklifimiz ile arasında bir fark var, onun kapatılmasını bekliyoruz. Bu teklif yeterli değil." 

Ancak yüzde 15'lik refah payı konusunda ısrarlı olan ve taleplerinin tavizsiz yerine getirilmesini isteyen işçiler Twitter'da yetkililere seslenerek Kamu Çerçeve Protokolü hakkındaki taleplerini yineledi.