Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, son zamanların rekor seviyelerine ulaşan altın fiyatları için "Yatırımcı, önümüzdeki hafta gerçekleşebilecek düşüşleri değerlendirmeli" dedi.

"Sürpriz bir yükseliş değil"

"Altın fiyatları son iki haftadır güvenli liman gömleğini üzerine giydi. Bu yükselişler Amerika'daki banka iflaslarıyla başladı. Daha sonra Amerika'dan gelen veriler, küresel belirsizlikler derken altın fiyatları yukarı yönlü ataklarını gerçekleştirdi. Sürpriz bir yükseliş değil. Geçen yıl çok baskılanmıştı altın fiyatları. Gram altın da yılın ilk çeyreğinde 171 lira değer kazandı. 1114 lira seviyesinde yıla başladı. 1295 lira seviyesine kadar yükseldi. Tekrar bir gerileme var. Önümüzdeki günlerde kısa vadeli bir geri çekilme bekliyoruz. Ama tekrar yükseliş trendi var. İki türlü yatırımcı var.

"Altının ons fiyatı için 2350 dolar seviyesi bekliyoruz"

Elinde altın bulunduranlar ve altın almamış olanlar. Elinde altın bulunduran vatandaşlar için diyoruz ki bozdurmak için acele etmeyin. Çünkü Haziran'dan sonra yeni yükselişler bekliyoruz. Özellikle 1400 hatta 1500 lira seviyesi üzerinde ataklar gerçekleşebilir. Çünkü altının ons fiyatı için 2350 dolar seviyesi bekliyoruz. Dolar güçlenmeye devam ediyor. Haziran'dan sonra muhtemelen 24-25 aralığı gündeme gelebilir. Haliyle gram altında da yeni rekorlar yolda. Ancak bugüne kadar almayı ihmal etmiş, eline yeni TL geçmiş olan yatırımcı varsa işte düğün yapacaktır, altın borcu vardır. Birkaç gün içerisinde kısa vadeli bir düşüş öngörüyorum. 

"Değer artışlarına devam edecek"

Ons altında 1960 dolar seviyesinde bir gerileme mümkün olabilir. Bu da yılın son alım fırsatları. Çünkü tekrar hızlı bir yükseliş bizi bekliyor önümüzdeki aylarda. Orta ve uzun vadeli bir yatırımcı olmak gerekiyor. Bu düşüleri bir fırsat görmek gerek. Bugüne kadar gram altının yüzde 15, ons altının yüzde 11 bir getirisi oldu ama yıllık baza baktığımız zamanda gram altın 1400 lira seviyesi yukarı yönlü kırıldıktan sonra önü açık. Altın hem uluslararası piyasalarda hem yurt içi piyasalarda bu değer artışlarına devam edecek."

100 milyar TL tasarruf hedeflenen kamuda tasarruf paketinin detayları belli oldu 100 milyar TL tasarruf hedeflenen kamuda tasarruf paketinin detayları belli oldu

Altın ve dolar yükseldi

Bu hafta yatırım araçlarından borsa, altın ve döviz kazandırdı. 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı bu hafta yüzde 1,72 artışla 1.242 liraya, Cumhuriyet altınının satış fiyatı da yüzde 1,69 kazançla 8 bin 321 liraya yükseldi. Doların satış fiyatı yüzde 0,36 değer kazanarak 19,2560 lira, avronun satış fiyatı ise yüzde 0,56 artışla 21,0080 lira oldu. Geçen hafta 23,8200 lira olan İngiliz sterlininin satış fiyatı, bu hafta yüzde 0,63 primle 23,9710 liraya yükseldi. İsviçre frangı ise önceki haftaya kıyasla yüzde 1,26 değer kazanarak 21,3460 liradan alıcı buldu.