TBMM Genel Kurulunda, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından EYT yasası çıktı. Ancak uzun zamandır doğum borçlanması bekleyen anneler kapsama alınmadı. 

Uzun zamandır doğum borçlanması bekleyen, aralarında 68 yaşın üzerinde kadınların da bulunduğu doğum borçlanması mağdurları; yaşları, sağlık durumları nedeniyle iş bulamamakta bunun yanında doğum borçlanması da yapamadığından ötürü emekli olamadan ömürlerini maddi sıkıntılar çerçevesinde geçirmekte. 

Staj ayrımcılığı istemiyorlar!

Staj yapan anneler doğum borçlanma hakkından faydalanırken staj yapmayan annelerin doğum borçlanma hakkından faydalanamaması, çocukları nedeniyle işten ayrılan annelerin doğum borçlanmasıdan faydalanırken çocukları nedeniyle çalışma hayatını ertelemiş annelerin doğum borçlanmasından faydalanamamaları borçlanma bekleyen annelerin tepkilerini çekti. 

Doğum borçlanması isteyen anneler, sigorta girişi öncesinde olan doğumları için de borçlanma hakkı isterken doğum borçlanmasında sigorta girişi şartı ve staj şartı isteminin olmamasını, doğum borçlanması hakkının tüm annelere verilmesini talep ediyor. 

Yaşanılan ayrımcılık nedeniyle maddi manevi birçok zorluk çeken anneler doğum borçlanması için yetkililere seslenmeye devam ediyor. Peki doğum borçlanması sigorta başlangıcı sayılacak mı? İşte son gelişmeler...

Doğum borçlanması sigorta başlangıcı sayılmayacak mı?

Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, doğum yaptıktan sonra çalışmaya başlayan kadınlara borçlanma hakkı verilmesine ilişkin Meclis'e soru önergesi sundu. 

Gergerlioğlu'nun önergesine Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, şu sözlerle yanıt verdi:

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 41 inci maddesinin birinci fıkrası ile; 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri kapsamındaki sigortalı kadının, üç defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonra iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla borçlanılacak sürelerde uzun vadeli sigorta kolları açısından sigortalı sayılmaması ve çocuğunun yaşaması şartlarıyla talepte bulunulan sürelerin borçlanılabileceği hüküm altına alınmıştır. Bu bağlamda, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 41 inci maddesine göre yapılacak doğum borçlanmalarında sigortalılık şartı aranmakta olup sadece sigortalılık sonrası gerçekleşen doğumlar için borçlanma talebinde bulunabilmektedir.

Bakan Işıkhan'ın cevabının ardından hayal kırıklığına uğrayan anneler birçok mecrada yetkililere seslenmeye devam ederken annelikte sigorta öncesi ve sonrası ayrımı olmasının haksızlık olduğunu belirtiyor. Evlat sahibi olmayı istedikleri için emeklilikte önlerine engel çıkarılması nedeniyle mağdur olan anneler bir çözüm bulunmasını ve doğum borçlanmasında öncesi sonrası ayrımı yapılmamasını talep ediyor. 

EYTADER Başkanı Nalan Esmeray'dan destek!

Emekleri Yasalara Takılanlar Derneği (EYTADER) Başkanı Nalan Esmeray, doğum borçlanması bekleyen annelerin mağduriyetinin giderilmesi için mücadeleye devam edeceklerini açıkladı.

EYTADER Başkanı Nalan Esmeray, sık sık sosyal medya hesabından paylaşımda bulunarak doğum borçlanması bekleyen anneleri gündeme taşımaya devam ediyor. 

Elazığ'da ekmeğe zam: 'Zarar edecektik' Elazığ'da ekmeğe zam: 'Zarar edecektik'

Anneliğin öncesi sonrası olmaz!

EYTADER, Başkanı Nalan Esmeray öncülüğünde, 24 Eylül Pazar günü İstanbul Maltepe'de 5000 prim günü kısmi emeklilik, intibak, ABO, Bağ-Kur tescil ve ihya, staj ve çıraklık sigortası, doğum borçlanması, 4-C askerlik borçlanması, 2000-2001-2002 dönem TSK ve EGM istirakçilerinin askerlik ve sivil okul borçlanması, 5510 sayılı kanun istirakçileri ve 2000 sonrası SGK mağdurları başta olmak üzere birçok emeklilik mağduriyetinin çözümü adına toplandı. 

Uzun zamandır kendilerine verilen sözlerin tutulmasını bekleyen doğum borçlanması bekleyen anneler de toplantıya yoğun katılım sağladı. Sahneye çıkarak yaşadıkları mağduriyeti anlatan ve yetkililerden çözüm bekleyen doğum borçlanması bekleyen anneler mikrofon alarak yetkililere seslendi.