Çeşitli mesleklerin sınıflandırılması ve standartlaştırılması için kullanılan numaralı kodlara meslek kodları denir. Her bir meslek için benzersiz bir kod atanır ve bu kodlar genellikle istatistiksel veri toplama, istihdam analizi, mesleklerin takibi ve raporlaması gibi amaçlarla kullanılır.

Meslek kodu, kamu çalışanlarının görevlerini ve sorumluluklarını tanımlar. Fakat, meslek kodu sistemi, çalışanların kariyer planlamalarına uygun bir biçimde güncellenmediğinden, bazı çalışanlar meslek kodu sorunu yaşamaktadır. Meslek kodu sorunu, çalışanların ilk aldıkları meslek kodunun, sonradan farklı bir alanda farklı bir iş yapmalarına karşın değişmemesi halidir. Bu hal, çalışanların iş değişikliği yapmalarını veya görev yerlerini değiştirmelerini engellemekte, yetkinlikleri ve tecrübeleri ile uyuşmayan işlerde çalışmalarına sebep olmaktadır.

Çalışanların görevi ne kadar değişirse değişsin, meslek kodları aynı kalıyor. Bu durum, çalışanların gerçek yetenekleri ve sorumluluklarına uygun bir şekilde değerlendirilmesini engelliyor. Sorun, çalışanların ilk atandıkları meslek kodunun, sonradan farklı bir alanda farklı bir görev yapmalarına rağmen aynı kalmasından kaynaklanıyor.

Meslek kodu mağdurları, kamu kurumlarında veri girişi, bilgisayar kullanımı, teknik destek, bilgi işlem, büro yönetimi gibi işleri yapmaktadırlar. Ancak bu kişilerin meslek kodları, yaptıkları işlerle ilgisi olmayan temizlik, güvenlik, şoför gibi kodlarla gösterilmektedir. Bu durum mağdurların hak kaybına ve haksızlığa uğramasına neden olmaktadır.

Emeklilikte Tarihe Takılanlar Derneği (ETTDER) kademeli emeklilik için Meclis'te! Emeklilikte Tarihe Takılanlar Derneği (ETTDER) kademeli emeklilik için Meclis'te!

Bakanlık daha önce kurumlara yazı göndererek kişilerin yaptıkları işe uygun meslek kodlarının düzeltilmesini istemiştir. Ancak bazı kurumlar bu talebi yerine getirmedi ve çalışanları mağdur etmeye devam etti. Mağdur olan birçok çalışan bu konuyla ilgili düzenleme beklemeye devam ediyor.

Editör: Zeynep Peksoy