Saadet Partisi'nden 'mülakatı kaldırın' çağrısı: Bu vebalden rahatsız değil misiniz? Saadet Partisi'nden 'mülakatı kaldırın' çağrısı: Bu vebalden rahatsız değil misiniz?

Uzun süredir Türkiye gündemini meşgul eden ve eğitimi çok derinden etkileyen 'ataması yapılmayan öğretmenler' sorunu çığ gibi büyümeye devam ederken yeni Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in katıldığı canlı yayında öğretmenlikte mülakatın kaldırılmayacağını ancak içeriğinin değişeceği duyurması öğretmenlerin tepkilerini artırdı. 

KPSS'den yüksek puan alsalar bile atamaların yetersizliği nedeniyle mesleklerini icra edemeyen öğretmenler uzun süre atama beklemişken şimdi de seçim öncesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği "Kamuda mülakatları kaldıracağız." sözünün aksine yeni Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in, katıldığı canlı yayında mülakatların devam edeceğini belirtmesi üzerine hayal kırıklığına uğradı. 

Yıllarca alanlarında eğitim alan öğretmenler hayallerini kurduğu mesleklerini yapmak için uzun süre boyunca KPSS, atama ve mülakat stresiyle mücadele etmek zorunda kalmalarına tepki gösteriyor. Ülkemizdeki eğitim sistemi ağır eleştiriler alırken milyonlarca öğretmenin mesleklerini icra etmek için yıllarca atama beklemesi eleştirilerin de odağı oldu. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim öncesi vaatlerinde mülakatı kaldırmak da vardı. Yıllardır atanmayı bekleyen öğretmenler, Bakan Tekin'in bu açıklamalarıyla hayal kırıklığına uğradı. Yıllarca eğitimini aldıkları mesleklerini atanarak icra etmek isteyen öğretmenler, yetkililere seslenerek mülakatsız atama sözünün tutulmasını istedi. 

X (Twitter) üzerinden etkinlik düzenleyen öğretmenler #MülakatYokDediniz etiketiyle yetkililere seslenerek mülakat kararından vazgeçilmesini talep etti. 

Meral Akşener'den mülakatları kaldırma ve atama çağrısı!

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener,  TBMM Grup Toplantısı’nda öğretmen atamalarını ve mülakat sorununu dile getirdi. Akşener, şunları söyledi:

Bizi bugünlere getiren yolun taşlarını döşeyen öğretmenlerimizi yılın 364 günü yok sayıp sadece 24 Kasım’larda, laf olsun diye ananlar öğretmenlik mesleğinin önemini anlamamakta hâlâ ısrar ediyor. 24 Kasım’da, öğretmenlerimizin yüzünün bir nebze de olsa, gülebilmesi için İYİ Parti olarak Gazi Meclisimize tüm öğretmenlerimize bir maaş ikramiye verilmesi, eğitime hazırlık ödeneğiyle ek ders ücretlerinin arttırılması ve 100 bin öğretmen atamasının gerçekleşmesi için önergeler verdik. Ancak maalesef, AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi 2023’te Öğretmenlere verilen eğitime hazırlık ödeneği 1400 lira.

2022’de 1325 liraymış. Artış yüzde 5,6. Merkez Bankası bile 2023 enflasyonun yüzde 65’i aşacağını söylüyor. 1400 lira ile eğitime öğretmenler nasıl hazırlanacak? Bu ödeneği kâfi gören artırılmasının aleyhine oy verenlerin hesapla da vicdanla da bağları kalmamış. Evet bizim önerilerimizi reddettiler. Peki kendileri ne yapıyorlar? Hiçbir şey… Bugün ülkemizde, bir milyona yakın atama bekleyen öğretmen adayımız var. Ama2023-2024 eğitim öğretim yılının ilk çeyrek tatilini geride bıraktığımız şu günlerde 2024 yılı öğretmen atama takvimi, hâlâ açıklanmadı.

Düşünebiliyor musunuz? Öğretmen var, öğretmensiz öğrenciler var ama gereğini yapan bir iktidar yok. Seçimlerden önce mülakatın kaldırılacağını ve adayların KPSS puanıyla atanacağı sözünü veren AK Parti seçimlerden sonra, yine sessizliğe bürünmüş durumda… Havaya bakıp ıslık çalıyorlar… On binlerce genç öğretmen kardeşime söz verdiler ama istediklerini aldıktan sonra utanmadan, sıkılmadan, yüzleri kızarmadan sözlerinden döndüler.

KPSS’den yüksek puan alıp ‘Bu sefer tamam’ diyen gençlerimizin umutları söndürülmeye aynen devam ediyor. Öğretmenlerimiz, atanamadıkları için başka işlerde çalışmaya devam ediyor. Daha da acısı öğretmenlerimiz yaşadıkları umutsuzluk ve çaresizlik karşısında hayatlarına son vermeye devam ediyor.

Gencecik öğretmenlerimiz, evlatlarımız intihar ettiler… Ve ismini duymadığımız hikâyesini bilmediğimiz okullarda mesleklerini yapıyor olmaları gerekirken çalıştıkları farklı işlerde iş kazalarında, hayatlarını kaybeden daha nice öğretmenimiz var… Her birine Yüce Allah’tan rahmet diliyorum. Cumhuriyetimizin, 100’üncü yılında baş üstünde tutulması gereken öğretmenlerimize kara toprağı reva gören, bu anlayışa, yazıklar olsun. Öğrencileri öğretmensiz öğretmenleri de işsiz bırakan, bu eğri düzene yazıklar olsun. Ülkemizde, ‘atanamayan öğretmen’ diye bir sorun üreten ve bizzat kendi sebep olduğu sorunu bir türlü çözmeyen bu duyarsız iktidara yazıklar olsun. Biliyorsunuz, geçtiğimiz hafta Ankara’da Gazi Meclisimizin önünde öğretmenlerimiz bir eylem yaptılar. Millet iradesinin huzurunda iktidara seslendiler. Seçim dönemi verdikleri sözü hatırlattılar. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında 100 bin öğretmen atamasının bir an önce yapılmasını istediler. Ben de milletvekili arkadaşlarıma bu konuda talimat verdim. Öğretmenlerimizin yaşadığı bu zorlukları hafifletmek ve özellikle atama bekleyen öğretmenlerimizin kadro ve mülakat sorunlarını çözebilmek amacıyla Meclis Grubumuzun hazırladığı araştırma önergemiz yarın Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine gelecek.

Bu vesileyle, ben de buradan bir kez daha, iktidara seslenmek istiyorum. Öğretmenlerimizin içine düşürdüğünüz, bu tabloya daha fazla seyirci kalamazsınız. Artık bu sesi duymak zorundasınız. Artık bu talebi yerine getirmek zorundasınız. Söz namustur. Sözünüzü tutmak zorundasınız. Bakın, önümüzde 24 Kasım Öğretmenler Günü var. Gelin, elinizi vicdanınıza koyun bu 24 Kasım’da, öğretmenlerimizi sevindirecek onlara nefes aldıracak bir adım atın. Gelin, bir kez olsun seçimde söylediklerinizin arkasında durun. Söz verdiğiniz gibi mülakatları derhâl kaldırın. Gelin, öğretmenlerimize kulak verin Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını 100 bin öğretmen atamasıyla taçlandırın.

Devlet Bahçeli: Atanamayan hiçbir öğretmen bırakılmamalı!

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Atanamayan hiçbir öğretmen bırakılmamalı" dedi.

Bahçeli, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda öğretmen atamalarına ilişkin şu açıklamalarda bulundu: 

Öğretmenlerimizin her daim yanında olacağız. Atanamayan hiçbir öğretmen bırakılmamalıdır. Ücretli, sözleşmeli veya bir başka ad ve tanım altında hiçbir öğretmen kalmamalı, etap etap hepsi kadroya geçirilmelidir. Kanaatimiz ve kararlılığımız budur. Çünkü öğretmen Türk milletinin varlık güvencesi, istikbal ve istiklal güvenliğidir.