umhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Staj ve Çıraklık sigortası mağdurlarına destek verdi.  ''Bu çocukların hakkını verin!''

Ömer Fethi Gürer kimdir? - Yeni Akit

Staj ve çıraklık gençlerin mesleki deneyim kazanmaları açısından büyük önem teşkil etmektedir. Konuya ilişkin birçok siyasetçi destek verirken, hükümetin Meclis kürsüsünde çözüm önerileri sunmaması, 1999 öncesi çalışan staj ve çırakları mağdur etti. Hükümetin EYT yasasını çıkartmasının ardından, milyonlarca vatandaş emekli olmayı hayal ederken yeni bir mağduriyet gündeme geldi. Çıkartılan kanun ile 1999 öncesi işe mesleki deneyim kazanmak isteyen vatandaşların 4a tescil tarihi, SGK başlangıcı sayılmadı.

Staj ve Çıraklık Mağdurları İçin Beklenen Açıklama Yapıldı

1999 öncesinde Staj ve Çıraklık adı altında çalışan, ve çalıştıkları dönem 4a tescil tarihi SGK başlangıcı sayılmayan vatandaşlar yasanın çıkması için Meclis'ten müjdeli haberler bekliyor. Peki Staj ve Çıraklık döneminde çalışan vatandaşların, 4a tescil tarihi SGK başlangıcı sayılacak mı?

Staj ve çıraklık mağdurları Sakarya'dan seslendi: Hakkımızı aramaya devam  edeceğiz - Meydannet.com, Son Dakika Güncel Haber

Konuya yönelik hükümet tarafından çözüm getirmemesinin ardından, yürütülen çalışma ve imza kampanyalarından geri dönüş alamayan vatandaşlar, konuyu çözüme kavuşturmak adına, sosyal medya hesaplarından neredeyse hergün tvit atarak 1999 öncesi staj ve çıraklık döneminde çalışılan dönemlerin, SGK başlangıcı olmasını isteyerek şu açıklama yapıldı:

Staj ve çıraklık mağdurları Sakarya'dan seslendi: Hakkımızı aramaya devam  edeceğiz - Meydannet.com, Son Dakika Güncel Haber

''Bizler şafak vaktinde kalkıp erkenden işe giderek, akşam geç saatlere kadar çalıştık. İşçi nasıl çalıştıysa biz de öyle çalıştık. Yaşanan eleman sıkıntısında staj ve çıraklık sigortası mağduriyetinin etkisi büyük. Çünkü aileler staj çıraklıkta geçensüreler emekliliğe etki etmediği için çocuklarınıartık zanaat öğrenecekleri mesleklere yönlendirmiyor.''denildi.

Staj ve çıraklık mağdurlarından talep: Başlangıç tarihlerinin sigortaya  sayılmasını istiyoruz - Ekonomi Haberleri

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasının, büyük adaletsizlikler içerdiğini, ve konunun tam olarak bitmediğini söyleyen Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Federasyonu, 10 Aralık 2023 tarihinde İstanbul'da bir araya geldi.

Konuya ilişkin federasyon yaptığı açıklamada, şu sözlere yer verdi:

Staj ve Çıraklık Sigortası Mağduru Kardeşimiz, Federasyon olarak 10 Aralık 2023 tarihinde saat 14.00 İstanbul Kartal Sahilde İSTANBUL BULUŞMASI adıyla planladığımız Basın Açıklaması ve Mitingimizde, tüm mağdur kardeşlerimizi hiç bir ayrım gözetmeksizin bekliyoruz. Bazı arkadaşlarımız ‘ben olmasam ne değişecek’ diyorlar, bazı arkadaşlarımız ‘geliyoruz da ne oluyor’ diyorlar. Şunu unutmamak gerekir ki BİR ŞEYİ YAPMAK İÇİN SEBEP BULMAK KOLAYDIR, YAPMAMAK İÇİN DE BAHANE BULMAK KOLAYDIR. Farkına varmalıyız ki, bir kişi yoksa çok eksiğiz. Hepimiz Çıraklık Okulu ve Meslek Lisesini bitirdik. O dönemdeki arkadaşlarımızla mutlaka tekrar ve tekrar irtibata geçip mağduriyetimizi ve sonuçlarını kendilerine hatırlatmamız gerekiyor. Özellikle Facebook gibi sosyal medya mecralarında pek çok arkadaşımız var ve bu kişiler gerçek sonuca ulaşan mücadelenin Twitter da verildiğinden habersiz. Bu uyuyan hücreleri uyandırmak hepimizin görevi. Kıymetli Dostlar, davamızın içine siyaset karıştırmadan ama sorunu siyasetle çözeceğimizin bilincinde olarak tüm eylem planlarımızı adım adım uyguluyoruz. Sakın unutma! Sen Yoksan Çok Eksiğiz.

 BU ÇOCUKLARIN HAKKINI VERİN!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Staj ve Çıraklık sigortası mağdurlarına destek verdi. Hakları verilmeyen çırak ve stajyer öğrencilerine yönelik yaptığı açıklamada, hak verirken öğrenci olarak gösterildiklerini, kamuoyuna ise çalışan olarak gösterildiklerini dile getirildi.

Açıklamalarına devam eden Gürer:

CHP MİLLETVEKİLİ ÖMER FETHİ GÜRER´DEN TARİHİ REKOR

Stajyer öğrenci, çıraklıktan gelip ordan işletmelerde çalıştırılan çocuklarımızın, TÜİK'in açıkladığı rakamlarımızın içinde işçi olarak gösteriyorlar. Ama onların yaşlılık sigortası işe başlamadığı için tanım olarak öğrenci sayıyorlar. Hak verirken öğrenci, kamuoyuna Türkiye'deki işçi sayısı açıklanırken işçi. Bu ne yaman çelişki, bu çocukların hakkını verin!'' diyerek vermiş olduğu desteği dile getirdi.

Meclis kürsüsünde yapmış olduğu açıklamada, çırakların gasp edilen hakkının geri verilmesini isteyen Gürer, 

CHP'li Gürer: Seçim ekonomisinin tüm yükü dolaylı vergiler yoluyla  vatandaşa yükleniyor

Çırak ve Stajerler iş başı yaptığında öğrenci sayılıp emekliliğe esas sigorta yapılmayıp mağdur edilirken Bakan soruma verdiği yanıtta çırak ve staj yapanları TÜİK işçi olarak saydığını,işsizlik verilerinde işçi olarak gösterildiğini açıkladı.Hakkı gasp bitmelidir.'' dedi.