Yapılan yeni bir araştırma kadınlarda saç düzleştirmeyi sağlayan kimyasal ürünlerin rahim kanseri riskini ortaya çıkarttığını tespit etti.

T24'ün CNN’den aktardığı habere göre, daha önce saç düzleştiren kimyasalların kadınlardan hormon bağlantılı bazı kanserlerle ilgisi olduğu tespit edilirken yeni bir araştırma rahim ağzı kanseri riskinin de arttığını gösterdi. Araştırmada, saç düzleştiren kimyasalları daha çok kullanan siyah kadınların daha çok risk altında olabileceği belirtildi.

Journal of the National Cancer Institute’de yayımlayan araştırma, son 12 ayda saç düzleştiren kimyasal kullanmayan kadınların yüzde 1.6’sının 70 yaşına geldiğinde rahim ağzı kanserine yakalandığı görülürken, kimyasalı sık kullanan kadınlarda bu oran yüzde 4 oldu.

Araştırmanın yazarlarından Chandra Jackson, rahim kanserinin nadir olduğunu vurgularken riskin iki katına çıkması sebebiyle dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Araştırmada ABD’den 35-74 yaş arasında 34 bin kadının verilerine yer verildi. Siyah kadınların saç düzleştiren kimyasalları daha çok kullanması nedeniyle risk oranının artığı tespit edildi.

Araştırmacılar, saç düzleştirirken kullanılan kimyasalların markalarını ayrı ayrı araştırmazken, bu ürünlerin içinde bulunan bazı maddelerin riski oluşturduğunu belirtti.

RAHİM KANSERİ NEDİR?

Rahim kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biridir. Rahim içindeki düzenli şekilde kalınlaşıp zamanı geldiğinde adet olarak dökülen ve endometrium olarak adlandırılan hücreler bazen değişikliğe uğrar ve anormal bir şekilde bölünerek çoğalabilirler. Bu durum rahim kanseri veya endometrium kanseri olarak adlandırılır.

Rahim kanserinin esas nedenleri tam olarak bilinmiyor ancak kanserin görülme riskini artıran bazı faktörler var. Vücuttaki östrojen ve progesteron seviyesindeki değişiklikler rahim kanseri nedeni olabilmektedir.

Rahim kanserini etkileyen bir başka faktör ise kadınlarda aşırı kilolu ya da obez olma durumudur. Şişman kadınların normal kilodaki kadınlara kıyasla rahim kanserine yakalanma ihtimalleri daha yüksek. Yaş, çocuk sahibi olma ve aile genetiği hastalığı etkileyen diğer faktörler arasında.

Bruksizme dikkat! Sınav stresi çocuklarınızı dişinden etmesin Bruksizme dikkat! Sınav stresi çocuklarınızı dişinden etmesin

RAHİM KANSERİ BELİRTİLERİ NELER?

Rahim kanserinin en yaygın görünen belirtisi anormal vajinal kanamadır. 10 rahim kanseri vakasının yaklaşık 9’u menapoz sonrası ya da düzensiz vajinal kanamalar sayesinde ortaya çıkarılmaktadır.

Rahim kanserinde menopoz sonrası görülen herhangi bir kanama, adet gören kadınlarda adet arasında kanama veya adet süresinin uzaması, anormal kanlı olmayan bir akıntı, pelvik ağrı, cinsel ilişki sırasında ağrı, kilo kaybı gibi bulgu ve belirtiler görülebiliyor.