Staj ve çıraklık sigortası mağduriyeti ve çözüm önerilerinin görüşüldüğü ziyarette Staj ve çıraklık mağdurları temsilcileri, dosya teslim ederek, Dosyanın TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’na ulaştırılması ve destek vermesini talep etti. Samsun Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, oda olarak staj ve çıraklık mağdurlarına destek vereceklerine dair söz verdi.

TBMM kürsüsünden destek: Kursiyer teğmenler, sözleşmeli erler, KHK, mülakat... TBMM kürsüsünden destek: Kursiyer teğmenler, sözleşmeli erler, KHK, mülakat...


Ziyaretten sonra bir açıklama yapan Samsun Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Derneği Başkanı Murat Aydın, meslek liseleri ve çıraklık eğitim okullarında 12 yaşından itibaren çırak olarak, 15 yaşında da stajyer olarak çalışma hayatına başladıklarını ancak bir işçi gibi çalışmalarına rağmen, yatırılan sigortanın uzun vadeli yerine kısa vadeli olarak yatırılması nedeniyle mağdur edildiklerini söyledi.

HAKKIMIZ OLMAYAN HİÇBİR ŞEYİ İSTEMİYORUZ

Başkan Aydın, ”Meslek Liseleri ve Çıraklık okullarında staj ve çıraklık başlama tarihinde ilk işe girişte SGK tescil kartları verilerek, sigorta girişlerimiz yapıldı. Öğretmenlerimiz bu sigorta başlangıcın faydasını göreceksiniz demişlerdir. Fakat ilerleyen dönemlerde dönemin hükümetlerince çıkarılmış olan yasalar ile SSK giriş tarihlerimiz yatırılan primlerin sadece meslek hastalıkları, iş kazalarını karşılayacak kısa vadeli koldan yatırılmasından dolayı emeklilikte sigorta başlangıcına sayılması engellenmiştir.” dedi.

TOBB’DAN DESTEK BEKLİYORUZ

Staj ve Çıraklık mağdurlarını EYT çıktıktan sonra ortaya çıkan bir grup olarak düşünülmemesini vurgulayan Aydın, ziyarette bunu örnekleriyle TOBB Başkan Yardımcısı Salih Zeki Murzioğlu’na anlattıklarını söyledi. EYT’nin mazisinin 23 yıl, kendilerinin ise 36 yıla dayandığını belirten Aydın, şöyle devam etti: “Hakkımız olmayan hiçbir şeyi istemiyoruz. E-Devlet’te gözüken ilk işe giriş tarihlerimizin emeklilikte de geçecek şekilde kabul edilmesini talep ediyoruz. O gün itibariyle bizim bilgimiz dışında eksik yatan primlerin sorumlusu biz değiliz, bu sorunu çözmek siyasilerin ve sosyal devletimizin boynunun borcudur. Sanayinin gelişmesi için de önemli olan bu sorunun çözülmesi için TOBB’dan bu konuda destek bekliyoruz. Mücadelemizi başarıncaya kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”