Meslek liselerinde staj ve çıraklık yapan vatandaşlar, sigorta kartlarının emeklilikte geçerli olmadığını öğrenince büyük hayal kırıklığına uğradı. Yıllarca işçi gibi çalıştıklarını, maaş aldıklarını, mesai yaptıklarını anlatan staj ve çıraklık mağdurları, kendilerine verilen sigorta numarasının sadece sağlık hizmetlerinde kullanılabildiğini belirtti. Bu durumun kendilerini mağdur ettiğini söyleyen mağdurlar, sigortalarının SGK başlangıcı sayılmasını istedi.

Staj ve çıraklık sigortası mağdurları, yaşıtlarıyla aralarında emeklilikte büyük fark oluştuğunu, stajını yurt dışında yapan meslek lisesi öğrencilerinin ise staj sigortalarının Türkiye'de geçerli olduğunu dile getirdi. Bu durumun getirdiği eşitsizliğe karşı çıkan staj ve çıraklık mağdurları, yetkililere adalet çağrısında bulunuyor.

Staj ve çıraklık sigortası mağdurları çözüm bekliyor!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi, Türkiye’de uzun bir süredir beklenen bir adım oldu. Ancak 2022 yılında Meclis’ten geçen EYT düzenlemesi, 8 Eylül 1999 ve öncesi işe girişi olan kişileri kapsayacak şekilde hazırlanmıştı. Bu düzenleme, milyonlarca kişinin emekli olmasını sağlamış ve EYT’den yararlanabilmesine imkan tanırken EYT düzenlemesi kapsamının dışında kalan staj ve çıraklık mağdurları için hala bir çözüm bulunamadı.

Staj ve çıraklık sigortası süresi EYT kapsamına alınmadığı için emekli olamayan bu kişiler, mağduriyetlerini gidermek için farklı yollar denemeye devam ediyor. Staj ve çıraklık mağdurları, staj ve çıraklık sigortası sürelerinin emeklilik hesabına dahil edilmesini talep ediyor.

Kelek karpuz ve kavun 'ayıplı ürün' statüsüne alındı: Delili saklayan tazminatını alıyor Kelek karpuz ve kavun 'ayıplı ürün' statüsüne alındı: Delili saklayan tazminatını alıyor

Staj ve çıraklık mağdurları önergeden umutlu!

Sonunda, EYT düzenlemesinin kapsamının genişletilmesini bekleyen staj ve çıraklık mağdurları için umut verici bir adım atıldı. Daha önce bu sigorta mağduriyetine ilişkin Meclis'e yazılı soru önergesi veren Kocaeli Milletvekili Harun Özgür Yıldızlı'nın ardından Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da staj ve çıraklık başlangıç tarihinin sigorta başlangıcı sayılması talebini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan'a iletti. Ancak önergenin süresi dolalı 2 ay olmasına rağmen olumlu ya da olumsuz herhangi bir yanıt gelmedi.

Staj ve çıraklık mağdurları, emeklilik haklarını elde etmek için umutla bekliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın, konuyla ilgili verilen önergeye olumlu yanıt vermesi halinde, binlerce kişinin emekli olabileceği belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bakan Işıkhan'a çağrıda bulunan staj ve çıraklık mağdurları, emeklilik sistemindeki adaletsizliğin giderilmesini ve yaşadıkları haksızlığın sona ermesini istiyor.