EYT düzenlemesinin Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesinin ardından aylar geçti. Ancak kapsama dahil edilmeyen staj ve çıraklık mağdurlarının emeklilik yolundaki mücadelesi devam ediyor. Emeklilik sisteminde haksızlık olduğunu belirten staj ve çıraklık mağdurları çocuk yaşta başladıkları çalışma hayatında staj ve çıraklık sigortasının başlangıç sayılmasını isterken uğradıkları bu haksızlığın bir an önce son bulmasını bekliyor. 

Mevcut ekonomik şartlarda geçim sıkıntısı yaşayan staj ve çıraklık mağdurları sigortalarının emeklilikte bağlayıcı sayılmaması nedeniyle emekli olamıyor. Uzun yıllarca çalışan staj ve çıraklık mağdurları emeklilik haklarının resmen gasp edildiğini belirterek adalet istiyor. 

1999-2000 sigortalıları hemen baksın! Geriye çekilecek! Eyt'de staj ve  çıraklık için yeni tablo oluşturuldu!

Emeklilikte staj ve çıraklık sigortası başlangıç sayılacak mı?

Torba Yasa ile kendi mağduriyetlerinin giderilmesini isteyen staj ve çıraklık mağdurları gözünü hükümete çevirdi. Temmuz ayında gündeme gelen 2.Torba Yasa kapsamına dahil edilmeyen staj ve çıraklık sigortası mağdurları 2023 yılı bitmeden yeni bir torba yasayla emeklilik haklarına kavuşmak istiyor.

Erdoğan gençlere ÖTV'siz telefon düzenlemesini açıkladı Erdoğan gençlere ÖTV'siz telefon düzenlemesini açıkladı

Yeni Torba Yasa ile memur zammı, ÖTV, ek MTV, Kurumlar Vergisi Kanunu başta olmak üzere birçok alanda düzenleme yapıldı. Ancak emeklilik zamanı günden güne ertelenen staj ve çıraklık mağdurları için bir düzenleme gündeme gelmedi. 

Uzun zamandır verilen emeklilik mücadelesinin EYT'liler için çözüme ulaşmasının ardından çeşitli nedenler ve yasa değişiklikleri nedeniyle emekli olamayan staj ve çıraklık mağdurları mağdurları çözüm sırasının kendilerine gelmesini bekliyor. EYT mağduriyetinin kesin olarak çözüme kavuşmadığını, bunun aksine emeklilikte mağduriyet yaşayan çoğunluk kesimin görmezden gelindiğini belirtiyor. 

Edinilen bilgilere göre hazırlık aşamasındaki yeni Torba Yasa'da öne çıkan konular arasında stajyer ve çıraklık dönemlerinde sigortası bulunan ancak SGK'ya ilk giriş tarihi sayılmadığı için emekli olamayan vatandaşların da bulunması bekleniyor.

Taşerona kadro düzenlemesi ne zaman? Emekçiler harekete geçti! Taşerona kadro düzenlemesi ne zaman? Emekçiler harekete geçti!

Ekonomi uzmanlarına göre, Meclis'in açılmasının ardından gündeme gelecek Torba Yasa'da staj ve çıraklık mağduriyeti de bulunacak. Emeklilik sistemindeki sorunların tam olarak çözülüp çözülmeyeceği bilinmezken yüz binlerce vatandaş adil ve eşit bir emeklilik sistemi talep ediyor. 

Meclis açılır açılmaz önceliğin seçim öncesi vaatlere verileceğini, EYT'de ikinci perde olarak tanımlanan düzenlemenin de AK Parti'nin Meclis'e sunacağı ilk torba kanun teklifi içerisinde yer alması bekleniyor.

Yaklaşık 4,5 milyon EYT’linin sadece 1 milyon 800 bini emeklilik hakkında kavuşmuşken staj-çıraklık sigortası nedeniyle emekli olamayan vatandaşların mağdur edilmeyeceği ve yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Vedat Işıkhan'ın çalışmaları neticesinde Torba Yasa'yla çözüme kavuşturulması bekleniyor. 

Staj ve çıraklık mağdurlarına güzel haber! İlk resmi adım atıldı -  Gaziantep Doğuş Gazetesi

STAJ VE ÇIRAKLIK MAĞDURLARI SÖZ DEĞİL İCRAAT İSTİYOR!

Seçim öncesinde birçok siyasinin gündeme getirdiği staj ve çıraklık mağdurları seçimin ardından arka plana atıldı. Oy için vaatlerde bulunulan staj ve çıraklık mağdurlarının çözüme kavuşturulmaması birçok tepkiyi de beraberinde getirdi. 

MHP STAJ VE ÇIRAKLIK MAĞDURLARINA SÖZ VERMİŞTİ

Cumhur İttifakı'nda yer alan MHP 24 Haziran 2018 seçim beyannamesinde stajyer ve çıraklık mağdurlarına söz vermişti. 

Beyannamenin 121. sayfasında “Staj ve çıraklık sürelerinin emeklilik hizmetine sayılması” ifadesi yer almaya devam ediyor.

MHP kurumsal Twitter hesabından da 8 Haziran 2018’de şu paylaşımı yapmıştı: “Staj ve Çıraklık Süreleri Emeklilik Hizmetine Sayılacak #ÇalışanlarımızaTaahhüdümüz”

MHP bu taahhüdünü 8 Kasım 2017 ve 13 Haziran 2018’de de TBMM kürsüsünden duyurmuştu. MHP milletvekilleri söz alarak “Çıraklık ve staj süreleri hizmetten sayılmalı, bu süreler sigortalılık başlangıç tarihi olarak esas alınmalıdır” vaadinde bulunmuştu. 

Kademeli emeklilik ile staj ve çıraklıkta son durum Kademeli emeklilik ile staj ve çıraklıkta son durum

Milletvekillerinin konuşmaları MHP’nin sosyal medya hesabından da paylaşılmıştı.

STAJ VE ÇIRAKLIKTA SON DURUM NE?

Verilen sözlerin tutulmamasının ardından pes etmeyen staj ve çıraklık mağdurları pes etmeden yetkililere seslenmeye devam ediyor. Çok küçük yaşlarda ekmek parası kazanmak için çalışma hayatına atılan stajyer ve çıraklar sigortalarının emeklilikte bağlayıcı sayılmasını ve emeklilikte önlerinde bulunan engellerin kaldırılmasını isteyerek yetkililere seslenmeye devam ediyor. Sosyal medya başta olmak üzere birçok mecrada yetkililere seslenen staj ve çıraklık mağdurları iktidar ve muhalefet partilerindeki milletvekillerine de ziyarette bulunuyor. 

Samsun Staj ve Çıraklık Mağdurları: BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'den destek bekliyoruz

Samsun Staj ve Çıraklık Mağdurları Dernek Başkanı Murat Aydın ve yardımcısı Kenan İşman, Büyük Birlik Partisi Merkez Yönetim Kurulu üyesi Bahadır Şahin'i ziyaret ederek destek istedi.

Haberin detaylarını okumak için lütfen tıklayınız.

İzmir staj ve çıraklık sigortası mağdurlarından AK Parti'ye ziyaret!

İzmir staj ve çıraklık sigortası mağdurları, AK Parti Milletvekili Şebnem Bursalı ile bir araya geldi. İzmir Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Derneği Başkanı Semiha Özek ve yönetimi yaşadıkları mağduriyeti anlatarak Bursalı'dan destek istedi.

Haberin detaylarını okumak için lütfen tıklayınız.

 Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Fedarasyonu'ndan yeni paylaşım!

Staj ve çıraklık sigortasının emeklilikte sayılmaması nedeniyle bir araya gelen mağdurlar yetkililere sesleniyor. Bu konuyla ilgili paylaşım yapan Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Fedarasyonu ve SÇSM Federasyonu Kurucu Başkanı Murat Bal, "Çırak sanayinin kalbidir." dedi. 

Haberin detaylarını okumak için lütfen tıklayınız.