EYT düzenlemesinin Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesinin ardından aylar geçti. Ancak kapsama dahil edilmeyen staj ve çıraklık mağdurlarının emeklilik yolundaki mücadelesi devam ediyor. 

Emeklilik sisteminde haksızlık olduğunu belirten staj ve çıraklık mağdurları çocuk yaşta başladıkları çalışma hayatında staj ve çıraklık sigortasının başlangıç sayılmasını isterken uğradıkları bu haksızlığın bir an önce son bulmasını bekliyor. 

Mevcut ekonomik şartlarda geçim sıkıntısı yaşayan staj ve çıraklık mağdurları sigortalarının emeklilikte bağlayıcı sayılmaması nedeniyle emekli olamıyor. Uzun yıllarca çalışan staj ve çıraklık mağdurları emeklilik haklarının resmen gasp edildiğini belirterek adalet istiyor. 

Bursa Staj ve çıraklık Mağdurları bir araya gelecek!

Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Federasyonu ve Bursa Staj Çıraklık Mağdurları 24 Eylül pazar günü düzenlenecek olan çalıştayda bir araya geliyor.

Bursa'da düzenlenecek olan çalıştayın detayları için tıklayınız.

Resim

Samsun Staj ve Çıraklık Mağdurları Derneği'nden Büyük Birlik Partisi'ne ziyaret!

Samsun Staj ve Çıraklık Mağdurları Derneği Başkanı Murat Aydın ve yardımcısı Kenan İşman, Büyük Birlik Partisi Samsun il kongresine katıldı. İl başkanı Ünsal Tokuç'a hayırlı olsun dileklerini ileten Başkan Murat Aydın, yaşadıkları staj mağduriyetinin çözümü için destek istedi.

Staj mağdurlarının Büyük Birlik Partisi'ne düzenlediği ziyaretin detaylarını okumak için tıklayınız.

Staj ve çıraklık mağduriyeti ekim ayında çözüme kavuşacak!

Akdeniz Staj ve Çıraklık Mağdurları Derneği Başkanı Mehmet Doruk, sosyal medya platformu X'te ( Twitter) sesli bir sohbet gerçekleştirdi. Sohbette, Ahilik Haftası vesilesiyle TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ile görüştüğünü ve perakende yasası ile staj ve çıraklık sigortası mağdurlarının sorunlarının ekim ayında çözüme kavuşacağı müjdesini aldığını aktardı.

Haberin detaylarını okumak için tıklayınız.

EYT'de Staj ve Çıraklık Mağduriyeti Torba Yasa İle Çözülecek mi? -  Kamudanhaber İnternet Sitesi

''Hükümetin çalışmaları var''

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, Ensonhaber canlı yayınında yaptığı konuşmada, hükümetin staj ve çıraklık sigortası hakkında bir düzenlemeyi gündeme aldığını ve bu konuda bir çalışmanın başlatıldığını duyurdu.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya ,"Yakın gelecekte staj ve çıraklık mağdurlarına müjdeli haberleri verebilecek miyiz?" sorusuna şu sözlerle yanıt verdi. 

"İnşallah, veririz. Ülkemizdeki sosyal güvenlik sistemi, tarih boyunca birçok hatayı içinde barındırıyor. Bu hatalar maalesef pek çok vatandaşı mağdur etti ve etmeye devam ediyor. Ancak devletler, vatandaşlarının yaşadığı sorunları çözmek için varlar.

Sosyal güvenlik sistemi içinde, özellikle EYT sorunu gibi önemli bir konu sene başında önemli ölçüde çözüme kavuştu. Ancak, staj ve çıraklık dönemlerinde sigorta primleri eksik yatırılan kişilerin emeklilik hakları, uzun vadeli prim ödeme eksikliği nedeniyle tehlikede.

Bu geçmişte yapılmış hatalardan biri. Şu anda staj ve çıraklık döneminde prim ödemesi yapmış olan birçok öğrencinin emeklilik yaşları, bazılarının 5 yıl, bazılarının 10 yıl hatta daha fazla süreyle sarkmış durumda.

Tabii ki bu konuyla ilgili hükümetin çalışmaları var. İkinci bir EYT süreci olarak adlandırabileceğimiz, 2000 ile 2008 yılları arasındaki dönem için bir kademelendirme planı hazırlanıyor. Ayrıca, staj ve çıraklık sigortalarının başlangıç tarihlerinin gözden geçirilmesi konusu da gündemde. Bu, 4/A olarak bilinen Sosyal Güvenlik Kurumu'na kayıt edilen kişilere belki de bir gün prim yatırarak kayıt yapıldığı durumlar için geçerli olacak. Bu adımların atılması, bu vatandaşların mağduriyetlerini gidermeye yardımcı olacak."

Staj ve çıraklık EYT kapsamına dahil edilecek mi? Flaş gelişmeyi  duyurdular: Yarın saat 12'de… - Finans haberlerinin doğru adresi - Mynet  Finans Haber

Staj ve çıraklık Torba Yasa'da olacak mı? 

Seçimi Cumhur İttifakı'nın kazanmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olan Vedat Işıkhan staj ve çıraklık mağdurları hakkında bir açıklamada bulunmadı. Üst üste gelen bu olumsuzlukların ardından pes etmeyen staj ve çıraklık mağdurları hakkında kulislerde dönen bilgiler sevindirici oldu.

Bağ-Kur tescil konusu TBMM'de! 20 yılı aşkın mağduriyetlerinin telafisini istiyorlar Bağ-Kur tescil konusu TBMM'de! 20 yılı aşkın mağduriyetlerinin telafisini istiyorlar

Edinilen bilgilere göre hazırlık aşamasındaki yeni Torba Yasa'da öne çıkan konular arasında, stajyer ve çıraklık dönemlerinde sigortası bulunan ancak SGK'ya ilk giriş tarihi sayılmadığı için emekli olamayan vatandaşların da bulunması bekleniyor. EYT'nin çıkmasının ardından prim gün şartı nedeniyle emekli olamayan vatandaşların sayısı yüz bini bulurken aileleriyle birlikte maddi sıkıntı yaşayan vatandaşlar isyan noktasına geldi. 

Yeni Torba Yasası’nda staj ve çıraklık sigortası bulunmasa dahi yerel seçimler öncesinde EYT kapsamı dışında kalan kişiler, stajyer ve çıraklar için de yapılacak olan düzenlemenin ilk adımlarının atılması bekleniyor. 

Uzun zamandır bir düzenleme bekleyen staj ve çıraklık mağdurları için sosyal medyada birçok iddia ortaya atılırken mağdurlar da bir umutlanıp bir hayal kırıklığı yaşıyor. Staj ve çıraklık sigortasının başlangıç sayılmasını isteyen vatandaşlar geride mağdur bırakılmadan bir düzenleme yapılmasını talep ediyor. Yerel seçimlere 6 ay gibi bir süre kalmışken aileleriyle birlikte yüz binlerce oy kullanacak olan staj ve çıraklık mağdurlarının hükümet tarafından görmezden gelinmemesi bekleniyor.