Süresiz nafaka, erkeklerin boşandığı eşine, Anayasa''da kanuna göre, kadınların maddi açıdan sorunları çözülene kadar ödemek zorunda olduğu belirli bir ücrettir. Bu kanun, boşanma sonucu maddi olarak zarara giren eşin, yaşamını kendi başına idame ettirene kadar, boşandığı eşine yardım amaçlı yasalaştırılmıştır.

Süresiz nafakanın kaldırılması gündemde... Gülbahar: Kadın hakları  umursamadan çıkarılacak; Hortoğlu: Bir yoksulun sorununu başka bir yoksul  çözemez | Independent Türkçe

Diğer yandan, süresiz nafakayı boşandığı eşine ödemekte zorlanan vatandaşlar, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yeni bir düzenleme getirilmemsinin ardından, boşanmış eşleri çıkmaza soktu.

Aile birliğini bozan süresiz nafaka kaldırılacak mı? - İşçi Haber

YENİDEN REFAH PARTİSİ'NDEN KANUN TEKLİFİ!

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan liderliğinde partinin milletvekilleri tarafından Meclis'e aile birliğini derinden etkileyen süresiz nafaka konusuna çözüm getirilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'ye kanun teklifi vedi. 

Yeniden Refah Partisi'nden 'AK Parti ile ittifak' açıklaması - 12.12.2023,  Sputnik Türkiye

Fatih Erbakan tarafından imzalanan yazılı metinde şu ifadelere yer verildi:

Memur öğretmenler Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ne istiyor? Memur öğretmenler Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ne istiyor?

“Kanun maddesinde geçen ‘süresiz’ ibaresinin fazlaca mağduriyet yarattığı ortadadır. Nafakanın süresiz istenebilmesi nafaka yükümlüsü için bitmeyen bir borç anlamına gelmektedir” şeklinde yazı ile Meclis'e sunuldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fatih Erbakan ile görüştü - Son Dakika Türkiye  Haberleri | NTV Haber

Kanun teklifinde süresiz nafakanın Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından karşılanması yer alırken, ayrıca nafakanın beş yıl ile sınırlandırılması için konu Meclis'in onayına sunuldu. Yeniden Refah Partisi, Türk Medeni Kanunu’nun 175. ve 176. maddelerinin revize edilmesinin altını çizdi.

FAZLA MAĞDURİYET YARATTIĞI ORTADADIR''

Süresiz nafaka ile ilgili kanun teklifinde “Türk Medeni Kanunu’nun 175. maddesinde nafakanın süresiz olmasının mağduriyet yarattığı” söylendi. Gerekçede, “Kanun maddesinde geçen ‘süresiz’ ibaresinin fazlaca mağduriyet yarattığı ortadadır. Nafakanın süresiz istenebilmesi nafaka yükümlüsü için bitmeyen bir borç anlamına gelmektedir. Bu borcun aynı kalmayıp nafaka artırım davaları ile artmasından dolayı boşanan çiftler çok defa karşı karşıya gelmektedirler” denildi.

Nafaka yasası son dakika Meclis'ten geçti mi

Kısa süren evlilikler için evli kalınan sürenin üstünde nafaka ödenildiğinin altı çizilen teklifte, Kadının evlenmesi veya taraflardan birinin ölümü dışındakiler ispat isteyen şartlardır. Örneğin tarafların maddi durumunun değişmesi, nafaka alan eşin haysiyetsiz yaşadığı veya bir erkekle evlilik dışı yaşadığı tespit edilmelidir. Bu durumların tespiti neredeyse gayrimümkündür. Süresiz nafakanın başka bir sorunu ise kısa süren evlilikler için evli kalınan sürenin çok çok üstünde nafaka ödenmesidir. Kısa süreli evli kalan nafaka yükümlüsü bu bitmeyen borç yüzünden yeniden aile kurmakta zorlanmaktadır'' denildi.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Erbakan: Üçüncü bir ittifakın  omurgasını oluşturmak üzere görüşmeler yapıyoruz

5 YIL İLE SINIRLANDIRILMASI İÇİN KANUN TEKLİFİ

Yeniden Refah Partisi, TBMM'ye konunun revize edilmesi için 5 madde sundu. Teklifte nafakanın beş yılla sınırlandırılması, geri kalanlarını da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın karşılaması konusuna ilişkin teklifte şu maddeler yer aldı:

  1. Nafaka ödemenin süresiz olmaması değiştiriliyor.
  2. Tarafların nafaka ödeme süresini beş yılla sınırlıyor.
  3. Mağduriyetin devamı halinde sosyal devlet gereği Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca giderilmesi hükmü getiriliyor.
  4. Kanunun yürürlük maddesidir.
  5. Kanunun yürütme maddesidir.