Türk-İş Federasyonu üyesi Teksif Sendikası’nın tam adı Türkiye Tekstil, Örme, Giyim ve Deri Sanayicileri Sendikası’dır. Tekstil sektörünün toplam istihdamda yüzde 11, toplam ihracatta yüzde 27,5 paya sahip olduğu düşünüldüğünde, Teksif Sendikası’nın oldukça geniş bir çalışma alanına sahip olduğu anlaşılmaktadır. Teksif Sendikası, özellikle yüzde 80 olduğu düşünülen kayıt dışı çalışma, sosyal haklar ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi konularında Tekstil sektöründe çalışan işçilerin sorunları için çalışmalar yürütmektedir.

 

TEKSİF SENDİKASI YÖNETİM KURULU

 

Türkiye Tekstil, Örme, Giyim ve Deri Sanayicileri Sendikası (Teksif) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini 2007 yılından bu yana Nazmi Irgat yürütmektedir. Yönetim Kurulu’nda Irgat ile birlikte Genel Başkan Yardımcısı Sebahattin Çetin, Genel Sekreter Şaban Girgin, Genel Mali Sekreter Adil Atilla ve Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Ersin Çelik görev yapmaktadır.

 

TEKSİF SENDİKASI TARİHİ

İşçi ve emekçi dostu Enerji İş Sendikası 11 yaşında! İşçi ve emekçi dostu Enerji İş Sendikası 11 yaşında!

1946 yılında cemiyet kurma yasağının kaldırılması ile sendikal faaliyetler görülmeye başlanır. Bu başlangıcı Türkiye Mensucat İşçileri Sendikası yapar. Hemen ardından 5 sendika daha kurulur. Bunlar daha çok işçi derneği  olarak çalışır. 1947 yılında İşçi ve İşveren Sendikaları ve Sendika birlikleri yeni bir anlayış kazanır. 1948 yılında ise İstanbul İşçi Sendikaları Birliği kurulur. Dağınık bir yapıda olan birlik çok uzun soluklu olmaz.

 

1947 itibariyle Eyüp Mensucat İşçileri Sendikası, Beyoğlu Mensucat İşçileri Sendikası, Haliç Bölgesi Mensucat İşçileri Sendikası ve  Fatih Eminönü Mensucat İşçileri Sendikası olmak üzere 4 sendika oluşur. İlki 1948 yılına olmak üzere çok sayışa birleşme toplantıları yapılır. Tam birleşme ancak 1951 yılında sağlanır, ancak bu da uzun ömürlü olmaz. Bu dönemde 1951 yılında federasyon dönemi başlar ve  ilk federasyon olarak TEKSİF İstanbul’da kurulur. Federasyon 10 kurucu Sendikadan oluşuyordu

 

Adana Çukurova Çırçır Fabrikaları İşçileri Sendikası

Bursa Mensucat Sanayi İşçileri Sendikası

Ereğli, Konya Erbez Mensucat Sanayi İşçileri Sendikası

Gaziantep Mensucat Sanayi İşçileri Sendikası

Hereke Yünlü ve Halı Dokuma Sanayi İşçileri Sendikası

Isparta Yün, Pamuklu Fabrikaları ve Halı Dokuma Sanayi İşçileri Sendikası

İstanbul Tekstil ve Örme Sanayi İşçileri Sendikası

Sümerbank Malatya Pamuklu Sanayi Dokuma İşçileri Sendikası

Nazilli Mensucat Sanayi İşçileri Sendikası

Tarsus-İçel Mensucat Sanayi İşçileri Sendikası

 

1961 yılında İzmir’de yapılan Genel Kurul’da tarihin gereği olarak Milli Tipe dönüşme kararı alınır.  Tam adının Türkiye Tekstil, Örme ve Giyim Sanayi İşçileri Sendikası olmasın, bağlı sendikaların kendilerini feshederek milli sendikaya üye olmalarına karar verilir. Bu genel kurulda bir de Uluslararası Federasyon ITGLWF ye katılma kararı alınmıştır.

Teksif Sendikası kurulduğu günden bu yana çalışanın hak ve menfaatleri için çalışmalarına devam etmektedir.

 

 

 

Editör: TE Bilişim