Bursa'da tekstil fabrikası önünde işçi eylemi: Sendikalaşma mücadelesi veriyorlar Bursa'da tekstil fabrikası önünde işçi eylemi: Sendikalaşma mücadelesi veriyorlar

Üniversite, çıraklık okulu ve meslek liselerinde okurken zorunlu staj sürecinde aktif olarak çalışmalarına rağmen sadece sağlık sigortaları yatırıldığı için bu çalışmaları emekliliğe başlangıç sayılmayan yüzbinlerce mağdur hak mücadelesini sürdürüyor. EYT’nin TBMM’ye gelip, komisyondan sonra genel kurulda görüşülecek olmasıyla geride mağdur olarak kalan staj ve çıraklar Meclis’te EYT kapsamına girmek için çalışmalarına devam ediyor ve Staj Sigortası Mağdurları, tüm yurtta “Staj, Sigorta Başlangıcı Olsun” kampanyasını sürdürmektedir. STK, protokol ziyaretleri, çalıştaylar, basın açıklamaları, televizyon programları ve sosyal medya mecralarında seslerini duyurmaya çalışıyor. 

Trabzonlu mağdurlar da iktidar ve muhalefet partilerini de ziyaret edip, mağduriyetleriyle ilgili destek turları yapıyor. Geçtiğimiz günlerde AK Parti İl Başkanı Dr Sezgin Mumcu’yu ziyaret eden mağdurlar, Başkan’a dosya vererek, destek istemişti.

“EMEKLİLİĞE SAYILMAYAN SİGORTA HAK KAYBIDIR”

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Staj Sigortası Mağdurları Derneği Başkanı Ferhat Salman, meslek liselerinin ara eleman ihtiyacını karşıladığını belirtti. Salman, “Ülkemizde ara eleman açığının her geçen gün arttığı şu zorlu günlerde hem velileri hem de öğrencileri meslek liselerine özendirip teşvik etmek şarttır. Özellikle staj esnasında yapılan fiili çalışmaya dayalı sigortanın hiçbir şekilde emekliye başlangıç sayılmaması büyük bir hak kaybıdır. Staj ve çırakların olmadığı EYT temelden eksik kalacaktır. Biz, EYT düzenlemesinde staj sigortasının da kapsama alınmasını bekliyoruz.” dedi.

STAJ SİGORTASI İLE EMEKLİLİK SİGORTANIZ BAŞLADI DEMİŞLERDİ

Trabzon Endüstri Meslek Lisesi Metal İşleri bölümünde öğrenci iken 1996 yılında zorunlu staj yapan Rahman Kanlı, lisedeki staj döneminde iki günü okula gidip, üç gün staj yaptığını söyledi. Meslek lisesinde öğretmenlerinin kendilerine verilen Sigorta Sicil Kartlarıyla ilgili olarak, ” Bu SSK kartı ile sigortanız başladı. Bunun değerini emekli olurken anlayacaksınız dediler. Ama hiçte öyle olmadı.” diyen iki çocuk babası Kanlı, kendisi ve yüzbinlerce arkadaşının büyük hayal kırıklığı yaşadıklarını söyledi. 

STAJ MAĞDURU OLACAĞIMI BİLSEYDİM; SİGORTAMI KENDİM BAŞLATIRDIM 

1993 yılında muhasebe bölümünde öğrenim gördüğü Samsun Ticaret Meslek Lisesi mezunu Trabzonlu Nezaket Avcı, 1999 öncesi 200 bin meslek lisesi ve çıraklık okulu mezununun yıllardır bu mağduriyetin çözülmesini beklediklerini söyledi. Staj sigortasının uzun vadeli sigorta kollarına başlangıç sayılmadığını yıllar sonra öğrendiğini kaydeden Avcı,  “Stajımın sigorta başlangıcı sayılmadığını bilseydim, bir işyerinde çalışıp kendi sigortamı başlatırdım. Staj sigortası mağdurlarına borçlanma hakkı verilerek, staj giriş tarihi sigorta başlangıcı sayılmalı. Şu anda SGK’daki sigorta numaramız, stajda bize verilen numaradır. E-Devlette gözüken işe ilk giriş tarihi de staj başlangıç tarihimiz ve her ne hikmetse bu emeklilikte sayılmıyor. Staj olmadan EYT yarım kalır. ”şeklinde konuştu.