Edinilen bilgilere göre, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'ın 20 Nisan'da, Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın 24 Mart'ta, Danıştay Başkanı Zeki Yiğit'in ise 7 Mayıs'ta görev süreleri doluyor.

Görev sürelerinin dolmasının ardından yeni başkanların belirlenmesi adına 3 yüksek mahkemede de başkanlık seçimleri için maraton başlayacak.

ANAYASA MAHKEMESİ'NDE SEÇİM YARIN

Yüksek mahkemelerde yapılacak seçimin ilki, yarın Anayasa Mahkemesi'nde olacak.

Anayasa Mahkemesi'nde, Arslan'ın görev süresinin dolacağı 20 Nisan'dan 2 ay öncesi olan 20 Şubat'ta başkanlık seçimi süreci başlamış, seçimin tarihi ise 21 Mart olarak belirlemişti.

Arslan, görev süresinin dolması sebebiyle seçimde aday olamayacak ancak oy kullanabilecek. Yüksek Mahkemenin diğer üyeleri ise başkan adayı olabilecek.

4 Yıllığına Anayasa Mahkemesi Başkanlığını üstlenecek olan aday, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu'nda yapılacak seçimde 15 üyeden en az 8'inin oyunu alarak salt çoğunluğu sağlamalı.

Eğer hiçbir üye yeterli çoğunluğu sağlayamazsa seçimlere devam edilecek.

YARGITAY 25 MART'TA SEÇİME GİDİYOR

Yargıtay Başkanlığı görevine 24 Mart 2020'de seçilen Mehmet Akarca'nın 4 yıllık görev süresi doluyor. Bu sebepten ötürü, Yüksek Mahkemenin 348 üyesi, 25 Mart'ta 4 yıllığına görev yapacak başkanı belirlemek için sandığa gidecek.

Yargıtay üyelerinin her biri başkan adayı olabilecek, seçilmek için adayların, 348 üyenin salt çoğunluğunun oyunu alması gerekecek.

Ayrca, Yargıtay Başkanı Akarca ile terör davalarının temyiz incelemesini yapmakla görevli Yargıtay 3. Ceza Dairesinin Başkanı Muhsin Şentürk'ün adaylar arasında olduğu belirtiliyor.

DANIŞTAY BAŞKANI YİĞİT'İN SÜRESİ DOLUYOR

7 Mayıs 2020'de 4 yıllığına mevcut görevine getirilen kişi Danıştay Başkanı Zeki Yiğit olmuştu.

Yiğit'in görev süresinin yakında dolacak olması sebebiyle Danıştay'daki mevzuat gereği, 7 Mayıs 2024'ten 15 gün öncesi olan 23 Nisan'da başkanlık seçimi süreci başlıyor.

24 kişiye mezar olmuştu: Sulayıcı Apartmanı davasında ilk duruşma görüldü 24 kişiye mezar olmuştu: Sulayıcı Apartmanı davasında ilk duruşma görüldü

Danıştayın 113 üyesi de seçimde başkan adayı olabiliyor. Seçimin kazananı, üyelerin salt çoğunluğunun oyunu alan aday olacak. 

(Kaynak:AA)

Editör: Öznur Kaya