TBMM Genel Kurulunda, EYT ile ilgili yasa teklifi kabul edildi. Ancak bu yasa Bağ-Kur tescil, ihya ve prim mağdurlarını kapsamadı. Bu durum, Bağ-Kur mağdurlarının emeklilik hakkından mahrum kalmasına ve büyük bir adaletsizlik yaşamasına yol açtı.

Bağ-Kur'lular tescil ve ihya talep ediyor!

Bağ-Kur tescil mağdurları, geriye dönük tescil hakkı verilmediği için emekli olamıyorlar. Bu da onların hem maddi hem de manevi olarak zor durumda kalmasına neden oluyor. Çalışma hayatlarında uzun yıllar emek veren bu kişiler, emeklilikte adil bir sistem istiyorlar. Ancak torba yasada kendilerine yer verilmemesi, onları hayal kırıklığına uğratıyor.

Bağ-Kur tescil mağdurları, 2000 yılı öncesi sigortalılık haklarının iade edilmesini ve kuruma tescil imkanı tanınmasını talep ediyor. Ayrıca prim ve yaş şartını yerine getirdikleri halde emekli olamayan Bağ-Kur'luların da sorununun çözülmesini istiyorlar. Sosyal medyadan #bagkurilkicraatımızdemiştiniz tagıyla yetkililere seslenen Bağ-Kur mağdurları, Torba Yasa'da kendilerine de yer verilmesini ve yaşadıkları bu mağduriyetin son bulmasını talep ediyor.

Bağ-Kur prim gün sayısı 2700'e düşecek mi?

Bağ-Kur prim gün sayısının 7200'e düşüp düşmediği sorusu son dakika gelişmeleriyle birlikte vatandaşların merak ettiği konular arasında yer alıyor. EYT yasasıyla birlikte, 2 milyon 250 bin vatandaşın emekli olabileceği belirtiliyor. EYT yasasıyla, SSK'lılar için 5000 - 5975 prim günü ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi şartı getirilirken, Bağ-Kur emeklileri ise prim gün sayısının 9 bin günden azalması umudunu taşıyor.

Bağ-Kur'luların, 7200 prim gün sayısına inmesi konusunda daha önce Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, çalışmaların devam ettiğini ifade etmişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan gelen Bağkur prim gün sayısı eşitlemesiyle ilgili son açıklama da dikkat çekti.

"7200 erkekler, 5400 günde kadınlar olmalıdır"

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, ekim ayında Meclis'e sunulacak Torba Yasa'da Bağ - Kur'lular için yeni düzenlemeler olduğunu belirterek, "Bağ- Kur’da kadınlar 7 bin 200 erkekler 9 bin günle emekli oluyor ikisinde de aynı şekilde 5 yıl, 1800 gün indirim düşünülüyor" dedi. Erkeklerin 9 bin günden 7 bin 200 güne kadınların ise 7 bin 200 günden 5 bin 400 güne düşürüleceğinden bahseden Erdursun, bu düzenlemenin tüm Bağ- Kur'luları kapsamayacağının da altını çizdi.

Yeni gelecek düzenlemenin basit usul mükelleflerini kapsayacağı, şirket ortaklarını ve esnafı kapsamayacağını ifade eden Erdursun, "Burada da çok büyük haksızlıklar olur ve tartışılır yani Ekim ayında sadece basit usul mükelleflerine bu hak verilirse ya da yanında 3-4 kişi çalıştıran işçi sayısı ile sınırlandırılırsa, bu durumda emekli olmak için yanındaki kişi sayısını artırmaz sahte sigortalık olur, sahte yollar olur bu nedenle Bağ-Kur’da kadınlarda da erkeklerde de prim gün yasında 7200 erkekler, 5400 günde kadınlar olmalıdır" dedi. 

Bağ-Kur mağdurlarına verilen sözler ne zaman tutulacak? Bağ-Kur mağdurlarına verilen sözler ne zaman tutulacak?

"Bağ-Kur'lulara 5 yıl öncesinde emekli olma hakkı tanıyoruz"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan TRT Haber'de gündeme ilişkin sorulara cevap verdi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim öncesi vaatlerinde bulunan Bağ-Kur prim günlerini 7 bin 200'e düşürme sözü Bakan Işıkhan'a soruldu. 

Bakan Işıkhan konuya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

Düğün maliyeti en az 500 bin lira... TESK: Kredi desteği gerekli Düğün maliyeti en az 500 bin lira... TESK: Kredi desteği gerekli

Bu konuda tabi biz talimatlarımızı aldık. Sayın Cumhurbaşkanımızın her sözü bizim için talimattır. 7 bin 200 güne düşürülmesi bizim için önemli sözlerden bir tanesi. Bu konuda biz çalışmalarımıza başladık. Burada 5 yıl kazanıyor aslında. 9 bin yerine 7 bin 200 ödeyerek BAĞ-KUR'lulara 5 yıl öncesinde emekli olma hakkı tanıyoruz. Bu da inşallah bütçe disiplini doğrultusunda bu hedefimizi de gerçekleştireceğiz. Bu konuda temel değişkenlerimiz, standartlarımız olacak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çok acele etmemizi gerektiren bir durum da söz konusu değil. Çünkü 5 yıllık süre boyunca biz bu seçim vaatlerini yerine getirmekle mükellefiz. Biz bütçemiz doğrultusunda inşallah bütçemizdeki bu iyileşmeler arttıkça biz de bu sözleri vaatleri vatandaşlarımızın lehine çalışanlarımızın lehine olabilecek tüm uygulamaları da hayata geçirmek için çalışacağız.