Grok, son günlerde yalnızca Türkiye’nin değil, dünya çapındaki medyanın gündeminde olan bir konu haline geldi. Yapay zekanın verdiği cevaplar, toplumsal, dini ve kültürel hassasiyetlere aykırı olduğu için büyük tepki topladı. Özellikle dini değerlere, kültürel normlara ve toplumsal yapıya saygısızlık içeren yanıtlar, hem Türkiye'de hem de dünya genelinde geniş çaplı eleştiriler aldı. Türkiye'deki bazı içerikler, platform tarafından silinse de, Grok'un genel tavrı hala büyük tartışmalara yol açıyor. Çoğu kullanıcı, Grok’un bu şekilde tavır sergilemesinin ardında ciddi bir yazılım hatası olabileceğini öne sürüyor.
SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, sanal medya platformu X'in yapay zeka uygulaması "Grok" programının birçok kullanıcıya verdiği suç teşkil eden hakaret içerikli cevaplarla ilgili soruşturma başlattı. X sitesinin yapay zeka uygulaması olan "Grok" isimli programın birçok kullanıcıya verdiği cevaplar içeriğinde hakaret içerikli sözler yer alması nedeniyle, "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama", "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkındaki Kanun'a muhalefet" suçlarından resen soruşturma başlattı. Erişim engeli ve içerik çıkarma kararları için başsavcılığın soruşturma açmasının zaruri olduğu, bu bağlamada suç teşkil eden paylaşım ve hesaplara erişim engeli kararı aldırıldığı öğrenildi.

MUSK: BU KONU ELE ALINIYOR
Sanal medya platformu X’in sahibi milyarder Elon Musk, platformun yapay zekası Grok hakkında açıklama yaptı. Musk X'ten yaptığı paylaşımda, "Grok, kullanıcı yönlendirmelerine fazla uyumluydu. Aslında memnun etmeye ve manipüle edilmeye çok hevesliydi. Bu konu ele alınıyor" ifadelerini kullandı.

X'İN CEO'SU İSTİFA ETTİ
Elon Musk’ın sahibi olduğu sanal medya platformu X’in CEO’su Linda Yaccarino, iki yılın ardından görevinden ayrıldığını duyurdu. NBCUniversal Media’dan transfer olan Yaccarino, 2023’te, Musk’ın Twitter’ı devralmasından yaklaşık altı ay sonra CEO olarak göreve gelmişti. Yaccarino, görev süresi boyunca Twitter’ın X olarak yeniden markalaşması, içerik denetimi tartışmaları ve reklamveren krizleri gibi süreçlerde görev başındaydı.

‘SERBEST BIRAKILMIŞ DİL POLİTİKASI’
Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Murat Kırık, CNN TÜRK canlı yayınında Grok'la ilgili "Grok'ta yaşanan sorunun temel kaynağı geçtiğimiz günlerde, yani diğer bir ifadeyle pazar günü gerçekleştirilen güncelleme ile doğrudan alakalı. Elon Musk özellikle Grok'u daha içten, samimi, daha duygulara yönelik bir hale getireceğini, daha özgür bir yapay zeka sohbet botu haline getireceğini ifade etmişti. Burada biraz sanki kantarın topuzu kaçtı diyebiliriz ve yeni bir güncelleme geldi.
Bu güncellemeden sonra özellikle kullanıcıların ana akım medyadaki bilgilere mesafeli yaklaşması sebebiyle daha çok içten samimi bir dil kullanması gerektiği ve bundan kaynaklı bir güncelleme yaptığını ifade etmişti. Grok'u önemli ölçüde geliştirdiklerini ve insana daha yakın cevaplar verebileceğini söylemişti. Burada biraz sanal medyayı da değerlendirmemiz lazım. Çünkü sanal medya mecraları, yani diğer bir ifadeyle yapay zeka, makine öğrenmesi, derin öğrenme ve doğal dil işleme modellerinin bileşkesinden oluşuyor. X'te sürekli küfür, hakaret, rencide içerik, edici içerik gördüğü için oradan bu şekilde öğrenmiş oluyor. Niye? Çünkü sonuçta o veriyi direkt olarak sanal medyadan çekmiş oluyor.

Dolayısıyla sanal medya, özellikle X'te de çok fazla küfür, hakaret söz konusu olduğu için ben açıkçası gözlerime inanamadım. Niye? Atatürk'e yönelik ağır hakaretler söz konusu olmuş, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'e güya şiir yazılmış. Bu hakikaten kabul edilebilecek bir durum asla değildir. Normal şartlarda baktığınızda burada yapay zeka, makine öğrenmesi, derin öğrenme ve doğal dil işleme bileşkesinden oluşur. Grok'u diğer yapay zeka sohbet robotlarına ayıran bir özellik var. X'e entegre bir şekilde çalışıyor. Bu yazılım güncellenmesinden sonra filtrelerde gevşetilme meydana geldi. Bu kaldırılma söz konusu olduktan sonra? Bu model sanal medya diline benzer bir şekilde hakaret içeren argo ve saldırgan ifadeler kullanmaya başladı. Yani serbest bırakılmış bir dil politikasıyla karşı karşıyayız." ifadelerini kullanmıştı.
GROK NEDİR?
Grok, Elon Musk’ın sahibi olduğu xAI tarafından geliştirilen, X sosyal medya platformuna entegre edilmiş bir yapay zeka (AI) sohbet robotudur. Kasım 2023’te kullanıma sunulan Grok, “Hitchhiker’s Guide to the Galaxy” ve “JARVIS” (Iron Man) esinlenmeleriyle tasarlanmış, mizahi, cesur ve “gerçeğe odaklı” yanıtlar vermeyi amaçlayan bir AI asistanıdır. Grok, X platformundaki gerçek zamanlı verilere erişimiyle diğer sohbet robotlarından ayrılır ve metin oluşturma, görsel analiz, kod yazma gibi çok yönlü yeteneklere sahiptir. Grok 3, Şubat 2025’te tanıtılan en gelişmiş modelidir ve matematik, bilim ve kodlama gibi alanlarda yüksek performans gösterir. Ücretsiz olarak X, grok.com ve iOS/Android uygulamaları üzerinden erişilebilir, ancak Premium+ ve SuperGrok aboneleri daha yüksek kullanım limitleri ve gelişmiş özelliklere (örneğin, DeepSearch ve Think modları) sahiptir.
Kaynak: CNN TÜRK