"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,5992 %0.33
43,6545 %0.2
4.018,80 % 0,37
3.717.675 %-0.444
İşçi Haber İşçi Haberleri Tüm çalışanları ilgilendiriyor! Sık rapor almak işten çıkarma sebebi olabilir mi?

Tüm çalışanları ilgilendiriyor! Sık rapor almak işten çıkarma sebebi olabilir mi?

Sık sık rapor almak işten çıkarma gerekçesi olabilir mi? İşverenin hangi şartlarda fesih hakkı doğar? Sık rapor alan işçinin işten çıkarılması belirli şartlara bağlı mıdır? İşte detaylar haberimizde...

Okunma Süresi: 3 dk

Çalışanların hastalık, kaza ya da doğum gibi nedenlerle rapor alması, her ne kadar doğal bir hak olsa da, sıkça rapor almak işyerinde düzeni aksatabiliyor. Peki, işveren sık sık rapor alan çalışanı işten çıkarabilir mi? Uzmanlar, bu soruya yanıt verdi. Gazeteci Ahmet Kıvanç, sık rapor almanın işten çıkarma sebebi olup olamayacağına dair önemli açıklamalarda bulundu.

İşverenin Sağlık Nedeniyle İşçiyi İşten Çıkarma Şartları nelerdir?

İş Kanunu’na göre, işverenin işçiyi sağlık nedeniyle işten çıkarabilmesi için bazı şartlar bulunuyor. Bu şartlar arasında hastalık nedeniyle devamsızlık sürelerinin belirli bir seviyeyi aşması yer alıyor. Eğer işçi, sürekli hastalık nedeniyle işten devamsızlık yaparsa, bu devamsızlık süresi art arda 3 iş günü veya bir ayda toplam 5 iş gününü aşarsa işveren fesih hakkını kullanabiliyor.

Ayrıca, işçinin geçirdiği rahatsızlık tedavi edilemez nitelikteyse ve bu durum sağlık raporuyla belgelenmişse, işveren ihbar süresine gerek olmadan fesih hakkını kullanabiliyor.

Sık Rapor ALan Çalışan İşten Çıkarılabilir Mi?

Çalışanların sağlık raporları, hastalık, doğum ya da gebelik gibi nedenlerle alındığında belirli bir süreyi aşarsa, işverenin iş sözleşmesini feshetme hakkı doğuyor. Burada önemli olan, işçinin kıdemine göre belirlenen ihbar süresi ve bu süreye eklenen 6 haftalık ek süredir. İşte rapor kullanımına dair yasal süreler:

6 aydan az çalışan işçi için: 2 hafta + 6 hafta = 8 hafta (56 gün)

6 ay – 1,5 yıl arası çalışan işçi için: 4 hafta + 6 hafta = 10 hafta (70 gün)

1,5 yıl – 3 yıl arası çalışan işçi için: 6 hafta + 6 hafta = 12 hafta (84 gün)

3 yıldan fazla çalışan işçi için: 8 hafta + 6 hafta = 14 hafta (98 gün)

Eğer işçi bu süreyi aşarsa, işveren sözleşmeyi ihbar tazminatı ödemeden feshedebilir. Fakat, rapor süresi bu yasal sınırı aşmasa bile işverenin bazı koşullar altında sözleşmeyi feshetme hakkı bulunuyor.

İşçinin raporları yasal süreyi aşmasa dahi, işveren işyerindeki iş düzeninin bozulduğunu ve işin sürdürülemez hale geldiğini belgeleyerek fesih yapabilir. Ancak bu durumda, işçi kıdem tazminatına hak kazanırken, ihbar tazminatı ödenmek zorundadır.

İşten çıkarılan işçi, 6 aydan uzun süredir çalışıyorsa ve iş yerinde en az 30 işçi varsa, işe iade davası açabilir. Yargıtay, işverenin sık rapor almanın iş yerindeki düzeni bozduğunu somut bir şekilde kanıtlamasını istemektedir. Ayrıca, Yargıtay son rapor tarihinden itibaren en geç 2 ay içinde fesih yapılmasını şart koşmaktadır. Bu sürenin aşılması, fesih işlemini geçerli kılmayabilir.

‘Makul Süre’ Kriteri Nedir?

Yargıtay, işten çıkarma kararının "makul süre" içerisinde verilmesini istemektedir. Son rapor tarihinden itibaren 2 ay geçmeden işveren fesih işlemini yapmalıdır. Bu süre aşıldığında işverenin gerekçesi geçerli sayılmayabilir. Yani, sık rapor almanın gerekçe olduğu bir fesih işlemi, makul süre zarfında yapılmalıdır.

 

Kaynak: Habertürk