2012’den beri çalışanlara meslek kodu veren SGK, işverenlerin bu kodları devlete bildirmesini bekliyor. Eğer meslek kodu yanlış veya eksik bildirilirse, işverenlere asgari ücretin %10’u kadar ceza kesiliyor. Buna göre, işverenler, çalıştırdıkları işçilerin meslek gruplarına göre SGK'ya bildirim yapmak zorundadır. Çünkü meslek kodları, kayıt dışı istihdamla mücadele etmek için tasarlanmıştır.

Memur öğretmenler Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ne istiyor? Memur öğretmenler Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ne istiyor?

Meslek kodlarıyla ilgili sorun yaşayan çalışanlar, meslek kodlarının güncel ve esnek olmasını istiyor. Meslek kodlarının güncellenmesinin iş kalitesini artıracağını belirten çalışanlar, yetkililerden bu konuda bir adım atılmasını bekliyor. Meslek kodları yüzünden görevden uzaklaştırılan veya görev yeri değiştirilen çalışanlar ise asli görevlerine geri dönmek için yetkililere sesleniyor. Meslek kodları mağdurları, sosyal medya ve diğer platformlarda haklarını aramaya devam ediyor.

Meslek kodu mağdurları yetkililerden bir adım bekliyor!

Kamu çalışanları, meslek kodu problemi ile mücadele ediyor. Meslek kodu, kamu çalışanlarının görevlerini ve sorumluluklarını belirleyen bir kriterdir. Fakat, meslek kodu, çalışanların kariyer planlamalarına uygun bir şekilde güncellenmediği için, kamu işçileri maddi ve manevi olumsuz etkileniyor. Meslek kodu mağduru olan çalışanlar, ilk atandıkları meslek kodunun, daha sonra farklı bir alanda farklı bir görev üstlenmelerine rağmen değişmemesinden şikayetçi. Bu durum, meslek kodu mağdurlarının iş değişikliği yapmalarına veya görev yerlerini değiştirmelerine izin verilmemesine ve yetkinlikleri ve deneyimleri ile uyumlu olmayan görevlerde çalışmalarına yol açıyor.