"Haberin İşçisi"
İstanbul
Parçalı az bulutlu
28°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,1901 %0.22
47,1146 %0.08
4.335,04 % 1,20
4.715.044 %2.281
İşçi Haber Kültür Sanat Tarihi baştan yazacak keşif! Bilecik'te Göbeklitepe'den daha eski figür bulundu

Tarihi baştan yazacak keşif! Bilecik'te Göbeklitepe'den daha eski figür bulundu

Bilecik'in İnhisar ilçesindeki Gedikkaya Mağarası'nda ortaya çıkarılan ‘Kilya’ tipi figür, Göbeklitepe'den bile daha eski çıktı. Kalkolitik Çağ’a ait olduğu belirlenen bu figür, arkeoloji dünyasında büyük ses getirdi. Tarihin bilinen kronolojisi değişebilir.

Okunma Süresi: 2 dk

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Deniz Sarı’nın bilimsel danışmanlığında 2019-2023 yılları arasında yürütülen kazılarda, Gedikkaya Mağarası’nda binlerce yıl öncesine ait taş, kemik ve mermer objeler gün yüzüne çıkarıldı. En dikkat çeken bulgu ise, Kalkolitik Çağ’a ait mermerden yapılmış bir ‘Kilya’ tipi figür oldu.

Gedikkaya Mağarası'ndaki Kazılar Tarihe Işık Tutuyor

Yapılan analizlere göre, figürün milattan önce 6 binli yıllara tarihlendiği ve bu özelliğiyle Göbeklitepe'den bile daha eski olduğu açıklandı. Bu tarihi keşif, Anadolu’nun arkeolojik önceliğini bir kez daha gözler önüne seriyor.

‘Kilya’ tipi figürler genellikle Ege ve Güneybatı Anadolu coğrafyasında görülürken, bu kadar doğuda bulunması bilim dünyasında şaşkınlık yarattı. Doç. Dr. Deniz Sarı, figürün Ege'den gelen bir grup tarafından getirilmiş olabileceğini belirterek, "Gedikkaya Mağarası’nda bir süre konaklayan bu topluluk, figürü yanlarında getirmiş olabilir" dedi.

Kazılarla birlikte mağaranın tarihi Epipaleolitik Dönem'e, yani yaklaşık M.Ö. 16.500’e kadar uzanıyor. Bu da Gedikkaya Mağarası’nı, yalnızca Türkiye değil, dünya arkeolojisi açısından da önemli bir konuma getiriyor.

Tarihi keşif şu anda Bilecik Müzesi’nde ziyarete açık. Figür, yerli ve yabancı ziyaretçilerin yoğun ilgisini çekiyor. Uzmanlara göre bu figür, Anadolu'nun tarih sahnesindeki rolünü daha da güçlendirecek.

 

Kaynak: İHA