Rick Riordan’ın dünya çapında milyonlar satan ve yoğun ilgiye beklenen mitolojik kurgu serisi Percy Jackson bugün ilk iki bölümüyle izleyiciyle buluşuyor. Disney Plus üzerinden izleyiciyle buluşan dizi filmlerinden farklı olarak nelere değiniyor? Percy Jackson dizisi çıktı mı? Olimpos Kahramanları serisi ne anlatıyor? Percy Jackson filmleri ve kitapları arasındaki farklar nedir? Rick Riordan Kimdir? soruları dizinin ilk iki bölümünün yayınlanmasıyla beraber merak konusu oldu. Sizler merak edilenleri derledik. 

Rick Riordan Kimdir?

Rick Riordan 5 Haziran 1964 San Antonino, Teksas ABD de dünyaya gelmiştir. Müzisyen bir anne ve seramikçi bir babanın oğludur. Küçük yaşlardan itibaren bilimkurgu, fantastik, gizem ve mitoloji gibi konulara yoğun ilgi duyuyordu. Okuduğu kitaplardan ilk hatırladığı Yüzüklerin Efendisi’dir. Lise dönemlerinde çeşitli dergiler çıkarmış ve Texas Üniversitesi’nden mezun olmuştur. Boş zamanlarında kitap okumak yüzmek ve ailesiyle seyahat etmeyi sever. İki oğlu vardır ve oğullarının birinde disleksi hastalığı olduğunu öğrenir. Oğlunun okumasını kolaylaştırma konusunda motivasyon olması için kendisini tanrılara benzetmesini söyler ve bunun ardından çeşitli hikayeler yazarak dünyaca ünlü serisi Percy Jackson ve Olimposlular’ın temellerini ortaya atar.

Percy Jackson Serisinin Konusu Nedir?

Amerikalı yazar Rick Riordon tarafından yazılan Percy Jackson ve Olimposlular serisi 21.yüzyılda Yunan tanrılarının olduğu bir evrende tanrıların yarı tanrı çocuklarının başından geçenleri konu edinir. Serinin ana kahramanı olan Percy Jackson, babası Yunan mitolojisinde denizler ve deprem tanrısı olarak bilinen Poseidon ve normal bir insan olan annesi tarafından dünyaya getirilmiş yarı tanrı bir çocuktur. Serinin ilk 5 kitabında kendisi gibi olan yarı tanrı çocuklar ile birlikte hem yeteneklerini kullanmayı öğrenir hem de Kronos’un önderliğindeki Titanların dünyayı yok etmesini engellemeye çalışır.

Şimşek Hırsızı Konusu Nedir?

Modern ve mitolojik dünyaların birleşmiş halinden oluşan bir evrende Percy Jackson adındaki bir çocuk normal bir çocuk olmadığını bir yarı tanrı olduğunu öğrenir ve tanrıların kralı Zeus’un en güçlü silahı olan şimşeği çalmakla suçlanır. Percy artık hem yarı tanrı güçlerini kullanmayı öğrenmeli hem bu iki dünyada yaşamayı öğrenmeli hem de şimşeği bularak suçsuz olduğunu kanıtlamalı ve tanrılar ile insanlar arasında çıkacak olan savaşı önlemelidir.

Canavarlar Denizi Konusu Nedir?

Percy Jackson Melez Kampı adında kendi gibi yarı tanrı çocuklarla eğitim görmektedir ancak bu sihirli kampın sınırları kötü bir intikam planı yüzünden zayıflamaya başlar. Saldırıların kurbanı olan kampı kurtarmak için Percy ve arkadaşları Canavarlar Denizi’nde uzun bir yolculuğa çıkmaktadır. Bu yolculuk onlara hem büyük aile sırlarını öğretecek hem de sığınağın yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakacaktır.

Titan’ın Laneti Konusu Nedir?

Yunan tanrıları ve melezler arasında bir savaş hazırlığı başlamaktadır ve bu savaş geri dönülmesi olanaksız sonuçlar doğuracaktır. Kronos’un zalim planları yüzünden tanrılarla karşı karşıya gelen melezler bu büyük tuzağı durdurmak için birlikte olmak zorundadır. Percy bu savaş için dostlarıyla beraber yoğun mücadele eder ancak çok büyük bir lanet olan Titan’ın lanetiyle yüzleşir.

Labirent Savaşı Konusu Nedir?

Percy ve arkadaşları sınırları artık eskisi kadar güvenli olamayan melez kapında her an istila edilmekle karşı karşıyadır. Titanların lideri Kronos’un ordusu ise her zamankinden çok daha fazla güçlenmektedir. Olimposlular ve titanlar arasındaki savaş gittikçe büyümektedir. Percy ve arkadaşları bu baskını engellemek ve melez dostlarını korumak için yeraltının karanlık, her köşesi korkunç sürprizlerle dolu olan bu kanlı labirentinden geçmesi gerekiyor.

Son Olimposlu Konusu Nedir?

Melezler büyük imkansızlıklar ve şanssızlıklara rağmen tüm bir yıl boyunca titanlara karşı mücadele etmiş ve artık beklenen savaş gelmiştir. Kronos kendi safına çektiği tanrılar ve melezlerle birlikte gittikçe güçleniyorken Percy ve melez ordusunun dünyayı kurtarmaktan başka şansları yoktur.

Percy Jackson Filmleri

Percy Jackson serisi kitap başarısı ve yoğun ilginin ardından sinemaya uyarlanmıştır. İlk kitapla aynı ismi taşıyan Percy Jackson & Olimposlular: Şimşek Hırsızı filmi (Percy Jackson And The Lightning Thief) 2010 yılında vizyona girmiştir. Başrollerinde Logan Lerman, Alexandra Daddario, Brandon T. Jackson ve Jake Abel gibi isimler yer alan serinin ilk filmi kitapla bir konu bütünlüğü sağlamasına rağmen birçok konuda eksikleri ve farklılıkları sebebiyle hem sevildi hem de eleştiriye maruz kaldı. Bu eleştirilerin büyük bir çoğunluğunu Athena’nın kızı olan Annabeth’in görünümü ve en kitaptaki en önemli kısımların kesilmesi oluşturuyordu. Serinin ikinci filmi olan Canavarlar Denizi bu eleştirilerin büyük bir kısmını geride bıraktı ancak beklenildiği kadar büyük bir yankı uyandıramadı. Üçüncü film olan titanın laneti çekimler başlamadan teknik aksaklıklar ve oyuncuların bazılarının sakatlanması sebebiyle ertelendi ve filmin çekimleri iptal edildi.

Genç Werther'in Acıları: 'Yakalandığı bu hastalık ruhunu günden güne kemirmekte' Genç Werther'in Acıları: 'Yakalandığı bu hastalık ruhunu günden güne kemirmekte'

Percy Jackson And The Olympians’a İlk Bakış

Yüzüklerin Efendisi, Star Wars, Harry Potter gibi fantastik evrenler arasında kendisine yer edinmeye çalışan ancak hayranlar tarafından filmlerin iptal edilmesi ve filmlerle kitapların arasındaki fark sebebi ile hayal kırıklığına uğrayan seri farklı bir adım atarak hayranların beklediği müjdeyi verdi.

Percy Jackson ve Olimposlular serisinin kitapla birebir aynı şekilde uyarlaması olacak bir dizisinin yapılacağı gündeme düştü. Oyuncu kadrosunun seçim çalışmaları sırasında seri yeniden eleştirilere maruz kaldı. Serinin birebir kitapla beraber ilerleyecek olması ve kadronun sabit bir şekilde devam edecek olması hayranlar tarafından büyük bir ilgiyle karşılanmasına rağmen ana karakterlerin birçoğunun görünümünün kitaptan bağımsız olacağının söylenmesi yeniden eleştirilerin odağı haline geldi.

Hayranların büyük bir kesimi gelecek olan dizi için heyecanlı ve karakterlerin etnik yapısının farklılığına aldırmazken birçoğu hala eleştirilere devam ediyor. Hayranlar arasında ortak olan bir konu ise kitap serisinin uzun zamandır beklenen ve en büyük projesi olan bu dizinin çok büyük bir başarı getireceğine inanılıyor.

Serinin ilk iki bölümünün yayınlanmasıyla birlikte gündemde yerini alan Percy Jackson ve Olimposlular dizisi büyük bir ilgi gördü. İlk iki bölüm ile hayranların istediği evren özel efektler, konu bütünlüğü bakımından göz dolduran bir seviyede. Kitapla olan konu bütünlüğü hayranları heyecanlandırmakla beraber gelecek bölümler merak konusu oldu.

Editör: Nursena Yağız