"Haberin İşçisi"
İstanbul
Parçalı bulutlu
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,5077 %0.02
44,0363 %0.08
4.099,55 % -0,14
3.657.497 %0.916
İşçi Haber Sağlık Kahvaltıda tüketilen yiyeceklere dikkat! Kalp krizini tetikliyor!

Kahvaltıda tüketilen yiyeceklere dikkat! Kalp krizini tetikliyor!

Uzman isim, kahvaltıda doğru besin seçiminin kalp sağlığı için önemli olduğunu vurguladı. Yanlış tercihlerin kalp krizi riskini artırabileceğini belirten uzman doktor, işlenmemiş ve kızartılmamış besinleri tercih etmenin sağlıklı bir seçenek olduğunu söyledi. İşte kahvaltıda tüketmemiz ve tüketmememiz gereken yiyecekler...

KAYNAK: Anadolu Ajansı
Okunma Süresi: 3 dk

Medicana Ataköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Sena Yılmaz, kahvaltıda doğru besin seçiminin kalp damar sağlığı açısından önemli olduğunu bildirdi.

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, kahvaltı gıdalarında yapılan yanlış seçimler kalp krizi riskini tetikleyebiliyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Medicana Ataköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Sena Yılmaz, kahvaltının, vücudun enerji ihtiyacını karşılayan bir öğün olduğunu kaydederek, kahvaltıda tüketilecek yiyecekleri seçerken dikkatli olunmasının önemli olduğunun altını çizdi.

KAHVALTIDA TÜKETİLEN YİYECEKLeRE DİKKAT!

Yılmaz, "Kahvaltıda tüketilen bazı yiyeceklerde bulunan kimyasallar sağlığı bozacak etkilerde bulunabilmektedir." ifadesini kullandı.

Özellikle pratik görünen kahvaltı gıdalarında bulunan trans yağların uzun vadede olumsuz etkileri olduğuna değinen Yılmaz, şunları kaydetti:

“Kahvaltıda tüketilen gevreklerde, poğaçalarda kullanılabilen trans yağlar LDL yani kötü kolesterolü artırırken, HDL yani iyi kolesterolü düşürür. Trans yağlar, damarların daralmasına neden olurken kalp krizini tetikleyebilir. Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu da tuz tüketimi. Bazı peynir türlerinde, işlenmiş etlerde bulunan tuza dikkat etmek önem taşımaktadır. Vücuda fazla miktarda alınan sodyum kan basıncını artırarak hipertansiyona neden olabilir. Ayrıca fazla sodyum vücudun su tutmasına ve damar tıkanıklıklarına da yol açabilmektedir.”

REÇEL TÜKETİRKEN DE DİKKATLİ OLUNMALI!

Yılmaz, reçel tüketirken de miktar ve ürün içeriği konusunda dikkatli olunması gerektiğini aktardı.

Pratik seçenek olan meyveli yoğurtların ve tatlandırılmış gevreklerde bulunan yüksek orandaki şekerin olumsuz sonuçlara neden olabileceğine dikkati çeken Yılmaz, "Fazla miktarda alınan şeker, kan şekerini hızla yükselterek insülin direncine sebebiyet verebilir. Bu durum dolaylı yoldan inme riskini artırabilir. Şekerli gıdalardan kaçınırken aspartam gibi yapay tatlandırıcı barındıran içeceklerden de uzak durulmalıdır. Yapay tatlandırıcılar da bağırsak mikrobiyotasını bozarak inflamasyon artırabilir." bilgisini paylaştı.

Yılmaz, kızarmış ürünlerin de pratik kahvaltı seçeneklerinden olduğunu vurgulayarak, son çalışmalarda kızarmış ürünlerden bazılarının pişme esnasında akrilamid maddesini açığa çıkardığını hatırlattı.

KAHVALTIDA İŞLENMEMİŞ VE KIZARTILMAMIŞ BESİNLER TERCİH EDİLMELİ

Akrimalidin normalde besinlerde olmayan bir madde olduğuna değinen Yılmaz, "Yeni yapılan bir araştırmada tip 2 diyabet hastası bireylerin akrimalid içeren gıdaları tüketmesi halinde kalp damar hastalığına yakalanma risklerinin yüksek olduğu görülmüştür. Gıdalarda bazı pişirme yöntemleriyle açığa çıkabilecek akrimalidin kanserin yanında kalp damar hastalığını da getirdiği öğrenilmiştir. Ekmek, nişastalı besinler, kahve gibi ısıl işlem gören ürünlerde akrimalidin çıktığı bilinmektedir. Bunun yanında sosis, sucuk, pastırma gibi işlenmiş etler de nitrat içeriğinden ötürü kanserojen bileşiğe dönebilir. Bu maddeler de damar tıkanıklığına sebep olabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Yılmaz, kahvaltıda seçilecek doğru besinlerle, kalple birlikte genel sağlığın korunabileceğinin altını çizerek, şu tavsiyelerde bulundu:

"Kahvaltıda işlenmemiş ve kızartılmamış besinleri tercih etmek gerekir. Örneğin kızarmış beyaz ekmek yerine taze tam buğday unundan ekmek tüketilebilir. Şekerli besinler yerine besleyiciliği daha iyi olan ürünler tercih edilebilir. Fazla tuzlu peynirler yerine az tuzlu besinler yenebilir. Kahvaltıda omega-3 değeri yüksek olan zeytinyağı, yeşillikler, yumurta, ev yapımı yoğurt, az tuzlu peynir tüketmek sağlıklı bir seçenek olacaktır. Yani protein, lif, sağlıklı yağlar, kompleks karbonhidratlardan oluşan kahvaltılık besinler enerji verir, uzun süre tok tutar ve sağlığı korur."