TBMM Genel Kurulunda, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından EYT yasası çıktı. 

Uzun zamandır birçok mecrada yetkililere seslenen staj ve çıraklık mağdurlarının yasa kapsamına alınmaması vatandaşların mağduriyetinin devam etmesine neden olurken tepkiler de gecikmedi.

Çok küçük yaşlarda ekmek parası kazanmak için çalışma hayatına atılan stajyer ve çıraklar sigortalarının emeklilikte bağlayıcı sayılmasını ve emeklilikte önlerinde bulunan engellerin kaldırılmasını istiyor.

Staj ve çıraklık mağdurları seçim öncesi bu mağduriyetin giderilmesini bekliyordu. Twitter'da etkinlik düzenleyen vatandaşlar yetkililere seslenerek bu mağduriyetin bir an önce çözülmesini istiyordu. Başta Cumhurbaşkanlığı ve CİMER olmak üzere, ilgili makamlara yazdıkları dilekçe ve mektuplarla yaşadıkları sorunları anlatan mağdurlar emeklilik hakkı için birçok şehirde bir araya gelerek basın açıklamasında bulunuyorlardı. 

Ancak seçim gündemine girilmesi nedeniyle Meclis tatile girdi. Uzun süredir emeklilik hakkı için mücadele eden staj ve çıraklık mağdurları sorunları çözülmeden Meclis'in kapanması nedeniyle hayal kırıklığına uğradı.

Meclis'in açılması mümkün!

Ancak TBMM İçtüzüğü'nde yer alan 7.maddeyle Meclis'in tatil dönemindeyken de acılması mümkün. 

Madde 7 – (Değişik: 16/5/1996-424 S.Karar/3 md.)

Hastane Bilgi İşlem Personelleri kadro sözünün tutulmasını bekliyor Hastane Bilgi İşlem Personelleri kadro sözünün tutulmasını bekliyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi, tatil veya ara verme sırasında Cumhurbaşkanı veya Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı tarafından toplantıya çağrılması halinde, belirtilen gün ve saatte toplanır.

(Mülga fıkra: -9/10/2018 – 1200 S.Karar/25 md.)

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı doğrudan gerek görürse toplantı çağrı-sına karar verebilir. Üyelerin beşte birinin imzasını taşıyan gerekçeli önergedeki çağrı istemini ise en geç yedi gün içinde yerine getirir.

Bu çağrılarda, toplantı gün ve saatinin ve bu toplantıyı gerektiren konunun belirtilmiş olması şarttır.

Birleşim yeterli çoğunlukla açılabildiği takdirde, Başkan, ilk önce çağrı yazısını okutur ve bu toplantıyı gerektiren konu görüşülür. Konu üzerinde gerekli işlemler tamamlanınca, Türkiye Büyük Millet Meclisi çalışmalarına devama karar vermediği takdirde, tatile veya ara vermeye devam olunur. Yeterli çoğunluk sağlanamazsa çağrı düşer.

Resim

Uzun zamandır emeklilikleri için mücadele eden, birçok mecrada yetkililere seslenen staj ve çıraklık mağdurları, seçim öncesinde de yetkililere seslenmeye devam ederek Meclis'in açılmasına sebep olabilir. 

Birçok mecrada yetkililere seslenen staj ve çıraklık mağdurları paylaşımlarında "staj yoksa oy yok" ifadelerine yer verirken mağduriyetin çözümünün seçimde kullanacakları oy üzerine çok etkili olacağını vurguladı. Cumhur ve Millet İttifaklarının kıyasıya mücadele edeceği seçimde aileleriyle birlikte yüz binlerce oya sahip staj ve çıraklık mağdurlarını görmezden gelmemesi bekleniyor.