Türkiye'nin gündeminde olan konularından biri de staj ve çıraklıkta geçen sürelerin başlangıç tarihinin emeklilik işlemlerinde dikkate alınması ve bu süreler için borçlanma hakkı verilmesi. Stajyer ve çıraklar, Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Konfederasyonu altında örgütlenerek haklarını arıyorlar.  

8/9/1999 tarihinde 4447 sayılı yasayla emeklilikte kademeli yaşın getirilmesi ve emeklilik sürelerinin uzatılmasının sonucu olarak vatandaşlar, çırak veya stajyerlikte geçen sürelerinin dikkate alınarak daha erken emekli olma taleplerini gündeme getirmeye devam ediyor.

AK Parti’den CHP’ye geçen Üsküdar Belediyesi’nde 71 işçi işten çıkarıldı AK Parti’den CHP’ye geçen Üsküdar Belediyesi’nde 71 işçi işten çıkarıldı

En son emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili yapılan yasal düzenleme ile 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanların emeklilikte yaş haddi kaldırılmış ancak kademeli gün şartı korunmuştur. Staj ve çıraklık çalışması olanlar, bu çalışmalarının başlangıcının dikkate alınarak EYT kapsamına girme konusunda taleplerini duyurmaya başlamıştır.

Staj ve çıraklık mağdurları, staj ve çıraklık hizmet başlangıçlarının doğrudan emeklilik işlemlerinde dikkate alınmasını ve staj ve çıraklıkta geçen sürelerinin emekliliğe esas olacak şekilde borçlandırılmasını istiyorlar.

Küçük yaşlarda ekmek parası kazanmak için çalışma hayatına atılan stajyer ve çıraklar sigortalarının emeklilikte bağlayıcı sayılmasını ve emeklilikte önlerinde bulunan engellerin kaldırılmasını isteyerek yetkililere seslenmeye devam ediyor.

Editör: Zeynep Peksoy