Boşanma sebebiyle yoksulluğa düşecek tarafa, boşanmada kusuru daha ağır olmamak koşuluyla, diğer tarafça yapılan süresiz ödemeye süresiz nafaka denir.

Türk Medeni Kanunu (TMK) madde 175'e göre yoksulluk nafakası, süresizdir. Nafaka lehtarının evlenmesi ya da ölümü gibi nafakayı kendiliğinden sona erdiren bir durum oluşmadıkça veya mahkeme nafakanın kaldırılmasına karar vermedikçe, nafaka yükümlülüğü devam eder.

Süresiz nafaka kanununda düzenleme talep eden vatandaşlar; evlilik süresinin göz ününde bulundurulması, çocuk olup olmadığına bakılması, kadının yaşı ve iş gücü gibi durumlarına bakılması gibi maddelerin göz önünde bulundurularak düzenleme yapılmasını istiyorlar.

Yeniden Refah Partisi, Meclis'e teklif sunmuştu

Yeniden Refah Partisi lideri Fatih Erbakan, milletvekilleri Suat Pamukçu, Doğan Bekin, Ali Yüksel ve Mehmet Aşıla ile birlikte nafakayla ilgili tekliflerini TBMM Başkanlığı’na sundu.

Kanun teklifinin gerekçesinde, “Türk Medeni Kanunu’nun 175. maddesinde nafakanın süresiz olmasının mağduriyet yarattığı” ifadeleri yer aldı. Gerekçede, “Kanun maddesinde geçen ‘süresiz’ ibaresinin fazlaca mağduriyet yarattığı ortadadır. Nafakanın süresiz istenebilmesi nafaka yükümlüsü için bitmeyen bir borç anlamına gelmektedir. Bu borcun aynı kalmayıp nafaka artırım davaları ile artmasından dolayı boşanan çiftler çok defa karşı karşıya gelmektedirler” denildi.

Yeniden Refah Partisi, TBMM Başkanlığı’na beş maddelik kanun teklifi sundu. Maddeler şöyle:

TÜRK MEDENİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 175 inci maddesinde yer alan "süresiz olarak" ibaresi madde metninden çıkartılmıştır.

MADDE 2- 4721 sayılı Kanunun 176'ncı maddesinin üçüncü fıkrasına "kendiliğinden" ibaresinden sonra gelmek üzere "ve her hâlükârda altmış aydan sonra" ibaresi eklenmiştir.

MADDE 3- 4721 sayılı Kanunun 176'ncı maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir. "Nafakanın kesilmesi sonunda, alacaklı tarafın mağduriyetinin devamı halinde, mağduriyet Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca oluşturulacak fondan karşılanır."

MADDE 4- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MSB duyurdu: Irak ve Suriye'de 4 terörist etkisiz hale getirildi MSB duyurdu: Irak ve Suriye'de 4 terörist etkisiz hale getirildi

MADDE 5- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Mağdurlar ilgili yetkililere seslerini duyurmaya devam ederken, süresiz nafakada düzenleme yapılması teklifinin önümüzdeki günlerde gündeme gelerek cevaba kavuşturulması bekleniyor. 

Editör: Zeynep Peksoy