31 Mart 2019 yılında gerçekleştirilen seçimler sonrasında, Ankara, İstanbul, Adana, Mersin, Antalya gibi birçok büyükşehirde parti değişikliği yaşanmasıyla birlikte bazı belediye yönetimlerinde çeşitli işten çıkarmalar meydana geldi. 

Daha önce belediyelerde sözleşmeleri feshedilen personeller kendilerine kadro hakkı verilmemesine tepki gösterirken şimdi de işsizlikle baş başa bırakıldı. Bir gece ansızın aldıkları mesajla işten çıkarıldıklarını öğrenen belediye şirket işçileri hayatının şokunu yaşadı. 

İşlerine geri dönmek isteyen belediye işçileri birçok mecrada yetkililere seslenmeye devam ediyor. Yaşadıkları haksızlığı anlatan işten çıkarılan belediye işçileri, mevcut ekonomik şartlarda haksız yere işsiz bırakılan belediye işçileri maddi ve manevi olarak sıkıntılar yaşadıklarını belirterek mağduriyetlerinin bir an önce çözülmesini talep ediyor.

Eski ASKİ çalışanı Ezgi Avşar da geçtiğimiz gün Adana'da düzenlenen taşeron ve belediye şirket işçilerinin basın açıklamasında işten çıkarılan belediye işçileri ve sözleşmeliler adına konuştu.

Ben Ezgi Avşar 2019 yılı yerel seçimler sonrası Adana ASKİ’de haksız yere işten atılan işçilerden sadece bir tanesiyim. 2019 yılı yerel seçimler öncesinde seçim vaadi olarak “aldığımız hiçbir belediyede hiç kimse işten atılmayacak” denilmişti ancak yerel seçimler sonrası Adana, Mersin, İstanbul ve birçok il de emek veren alın teri ve şerefiyle çalışan yüz binlerce işçi ve sözleşmeli memur hak etmediği şekilde bir sms ile işten atıldı.

Buna karşı 3 Ocak 2023'te Sayın Cumhurbaşkanımız, Büyükşehir Belediyeleri dahil kapının önüne koyulan işçi ve sözleşmeli memurlar yasal düzenleme ile işlerine dönecekler demişti.

İşten çıkartılalı 5 yıl oldu ancak sözler hala tutulmadı haksız ve hukuksuz şekilde işten çıkarılan işçiler ve sözleşmeli memurlar olarak sesleniyoruz; “Verilen sözlerin tutulmasını yani seçim öncesi göreve iade istiyoruz.”

İş sağlığı ihlallerine 8,7 milyon lira ceza kesildi İş sağlığı ihlallerine 8,7 milyon lira ceza kesildi

Şunu tekrar ve özellikle belirtmek isterim ki “bu yasal düzenlemenin seçim öncesi tamamlanarak haksızca çıkarıldığımızı hakkımız olan işlerimize geri dönmek istiyoruz.”

5 yıldır mağdur edilen bu insanların sesine kulak verin. Verilen sözler tutulsun mağduriyet giderilsin

Sayın Cumhurbaşkanım lütfen sesimi duyun.

Seçim öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, işten çıkarılan belediye işçileri hakkında yasal düzenleme getirileceğini ve işlerine geri dönmelerine olanak sağlanacağını açıklamıştı. Seçimin üzerinden aylar geçmesine rağmen bir adım atılmaması işten çıkarılan belediye şirket işçilerini bir kez daha hayal kırıklığına uğrattı.

İşten çıkartılan belediye işçileri bir an önce bu mağduriyetin giderilmesini talep ediyor. X'te (Twitter) etkinlik düzenleyen vatandaşlar yetkililere seslenerek bu mağduriyetin bir an önce çözülmesini istiyor. Başta Cumhurbaşkanlığı ve CİMER olmak üzere, ilgili makamlara yazdıkları dilekçe ve mektuplarla yaşadıkları sorunları anlatan işten çıkartılan belediye işçileri mücadele etmeye devam ediyor.