29 Mart 2009 - Yerel seçimler...

12 Eylül 2010 – Referandum...

22 Temmuz 2011 – Genel seçimler...

30 Mart 2014 – Yerel seçimler

10 Ağustos 2014 – Cumhurbaşkanlığı seçimleri...

7 Haziran 2015 – Genel Seçimler...

1 Kasım 2015 – Erken Genel seçimler...

16 Nisan 2017 – Referandum...

24 Haziran 2018 – Genel seçimler...

31 Mart 2019 – Yerel seçimler...

Bu liste Türkiye'nin son 10 yıl içerisinde gerçekleştirdiği seçimler... Dile kolay tam 10 yılda, 10 seçim... 31 Mart seçimleri ile onuncu kez sandığa gidecek Türkiye...

Seçim demek belirsizlik demek, seçim demek polemik demek, kavga demek, miting demek, ekonomik yük demek...

Ülkenin en kritik süreçlerinde bile sandığa gidilmiş ve birçok karar halka sorulmuş. Yanlış anlaşılmasın seçimlere karşı değilim. Halkın iradesini ortaya koyması noktasında her zaman yanında oldum ve olacağım fakat Türkiye halkının seçim yorgunu olduğunu söylemezsek haksızlık olacak.

Halk özellikle son süreçte yaşanan ekonomik sıkıntıların içerisinde bir de seçime giderek belediyelerdeki yönetimleri belirleyecek. El hak bunun olması gerekiyor ama 10 yılda 10 seçim sizce de biraz fazla değil mi?

Kurulan her sandığın ekonomik olarak büyük bir maliyetinin olduğunu bile bile her yıl bir seçim yapmanın ne anlamı var?

Tamam demokrasi olsun, tamam halka soralım, tamam ülkenin geleceğine dair kararları halk versin ama halkın kesesinden, cebinden partilere seçim kampanyası adı altında ödenen paralar, sizce de halka yük değil mi?

Halkın siyasi görüşleri nedeniyle yılda bir çatıştırmanın, mitinglerle milyonları yormanın, medya ve sosyal medyada insanları birbirine kırdırmanın ne alemi var?

Dahası her seçimde yaşanan saçma tartışmaların, soy sop konularının, taciz iddialarının, dini argümanlarla siyasi çıkar sağlamanın ne anlamı var? Çocukları ve genç nesilleri bu tartışmalara şahit etmenin ne yararı var?

Artık siyasi partilerin liderleri de iktidarı ve muhalefeti ile tüm siyasetçiler de bilmeli ki; bu millet seçim yorgunu... Millet sekinet ve huzur istiyor. Millet her yıl seçim derdi ile değil geçiminin derdi ile uğraşmak istiyor.

Her seferinde gelişmişlikleri ile övdüğünüz yabancı ülke halklarının seçimlerle bu kadar yorulmadığının farkında mısınız? Almanya'da, ABD'de, İngiltere'de hatta krizdeki İtalya'da bile bu kadar seçim yoğunluğunun olmadığının...

Ayrıca seçimleri bu kadar sık yaparak sandığa gitmenin öneminin genç nesillerde nasıl azaldığının farkında mısınız?

Buradan açıkça çağrımdır; seçimleri periyodik olarak yapın ve azaltın... İstikrarlı bir siyasi model üzerinde çalışın... Yoksa milletin sandığa gitme oranını giderek düşüreceksiniz.

Seçmen yorgun; her seçimde değişen ve değişmeyen yüzler var... Her seçimde ayrı bir senaryo var... Her seçimde ayrı kutuplar, ayrı ittifaklar ve ayrı çatışmalar var... Her seçimde oluşturulan bir beka sorunu algısı var.

Tüm bunların yanında milletin seçimler dışında ciddi bir ekonomi sorunu var, terör sorunu var, toplumsal eşitsizlikler ve adalet sorunu var, yürümeyen bürokrasi ve kurumlarda yaşanan haksızlıklar var. Atanamayanlar ve işsizlik sorunu var. Üretim ve tüketim dengesi sorunu var. Mülteci sorunu, uyuşturucu sorunu ve daha birçok sorun var. Seçimlerle kaybedilen, israf edilen zamanların telafisi yok. Bu sorunlarla mücadele edebilmek için çalışmak, zamanı ve enerjiyi doğru yere kanalize etmek gerekiyor.

Toplumu seçimlere boğmadan daha istikrarlı ve daha çözüm odaklı bir devlet mantığına evrilmek ümidiyle...