Ceza infaz kurumlarında görev alan infaz koruma memurlarının, suç işlemiş kişilerle ilgilenerek ihtiyaçlarını karşılamak gibi görevleri bulunmaktadır. Vardiyalı çalışma sistemine sahip olan infaz koruma memurları, suç işlemiş hükümlülerle yakından ilgilenerek can güvenliklerini tehlikeye atarken; maaşlarının yetersizliği, iş saatlerinin düzensizliği ve özlük haklarındaki eksiklikler nedeniyle mağdur olmaktadır. 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na 8 bin personel alınacak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na 8 bin personel alınacak

7.Yargı paketinde ceza infaz kurumları ve denetimli serbestlik müdürlüğü personeline yapılacağı belirtilen ek ödemenin kanun teklifinde yer almaması infaz koruma memurlarının tepkisine yol açtı. Maaşlarının yetersiz olduğunu ve özlük haklarında iyileştirilme yapılması gerektiğini savunan infaz koruma memurları bir an önce mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor. 

Maaşlarının yetersiz olduğunu, özlük haklarında düzenleme yapılması gerektiğini belirten infaz koruma memurları can güvenlikleri olmadan çalıştıklarını belirtiyor. Birçok alanda geri plana atılan infaz koruma memurları en temel hakları olan can güvenliğinin olmamasına da tepki gösteriyor. 

İnfaz koruma memurları, ekonomik sıkıntılar yaşadıklarını, bu şartlarda fiziksel ve psikolojik olarak yorulduklarını belirterek yetkililerden bir çalışma yapılmasını talep ediyor. Seçim öncesinde düzenleme bekleyen infaz koruma memurlarının talepleri yetkililer tarafından görmezden gelinirken yerel seçimlerin yaklaşmasıyla taleplerini yinelemeye başladılar.

Taşeron, KİT ve belediye şirket işçilerinin kadro talebi Meclis'e taşındı! Taşeron, KİT ve belediye şirket işçilerinin kadro talebi Meclis'e taşındı!

7. Yargı Paketi'ne dahil edilmediler!

7. Yargı Paketi Yasa Tasarısı kapsamında Madde 46(Ek Madde 39)’da İnfaz ve Koruma Memurlarına her ay 6000-8000 gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan aylık katsayı ile çarpımı sonucunda elde edilen rakamın ek ödeme yapılacağı “Maaş İyileştirilmesi Maddesi” 09/03/2023 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulan kanun tasarısından çıkartılmış ve sadece 16. Madde de belirtilen 12/04/1991 tarihli ve 3713 sayılı “Terörle Mücadele Kanunun Ek 1. Maddesinin 2. Fıkrasının (B) bendinde yer alan “Mensup Personeli” ibaresi “Mensup Personeli ve Ceza İnfaz Kurumu Müdürü, İnfaz ve Koruma Başmemuru ile İnfaz ve Koruma Memuru Unvanlı Ceza İnfaz Kurumu Personeli” maddesi eklenmiştir. Bu “Maaş İyileştirilmesi Maddesinin” çıkartılması tüm infaz ve koruma memurları ile yakınlarını büyük bir hayal kırıklığına uğrattı.

Kimi zaman mahkumlar tarafından saldırıya uğrayan infaz koruma memurları mevcut çalışma şartlarında can güvenlikleri de olmadığını belirtiyor. En temel hak olan yaşama hakları sürekli risk altında olan infaz koruma memurlar can güvenliklerinin sağlanmasını ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi için düzenleme yapılmasını bekliyor.

Görev yaptıkları esnada zaman zaman mahkumlarla fazla yakın olan infaz korkma memurları, hükümlü ve tutuklular tarafından tehdit, şantaj ve iftiralara maruz kaldıklarını belirterek iş ortamlarında can güvenliklerinin olmadığını belirtiyor. 

Yaşadıkları mağduriyetleri, zor anları ve psikolojik baskıları sosyal medya başta olmak üzere birçok mecrada dile getiren infaz koruma memurları çalışma şartlarında onları maddi manevi olumsuz etkileyen etmenlerin ortadan kaldırılmasını talep ediyor. 

''Çok sabrettiler biraz daha beklesinler çözeceğiz''

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, mart ayında infaz koruma memurları hakkında yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti: 

Şunu daha önceki programlarda da söyledim, infaz koruma memurlarımızın tamamı gerçekten büyük bir fedakarlık yapıyorlar ve özveriyle çalışıyorlar. Bir de zor şartlar altında görevlerini ifa ediyorlar. Onlara ne versek, haklarını ödeyemeyiz. Şu andaki özlük hakları konusunda sıkıntı var. Onu daha iyileştirmek için de bizim bakanlık olarak hazırlıklarımız var ama henüz daha bu ete kemiğe bürünmedi. Biz önümüzdeki süreç içerisinde hem Adalet Hizmetleri sınıfı, hem güvenlik hizmetleri sınıfı özellikle bu sınıf değişiklikleri konusu var. Biz buradaki özlük haklarına ilişkin sorunları bir bütün olarak ele alıp çözmeyi planlıyoruz. Şu anda bakanlığımız bu konuda bir çalışma yürütüyor. Hem hazine hemde maliye bakanlığıyla görüşerek bu çalışmaları yürütüyoruz. İnşallah bir mutabakat olduğunda da adımımızı atacağız. Bunu bilmelerini isterim. Özlük haklarında iyileştirmeyi yapacağız ama timing'i ( Zamanlaması ) konusunda süre şu anda vermem söz konusu değil. Çünkü vakitte çok yaklaştı ama inşallah infaz koruma memurlarımızın özlük haklarında olumlu gelişmeleri hayata geçireceğiz. Çok sabrettiler biraz daha beklesinler çözeceğiz

Sosyal medyadan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ başta olmak üzere siyasilere ve yetkililere seslenen infaz koruma memurları verilen sözlerin tutulmasını ve çalışma şartlarında iyileştirilme yapılmasını talep ediyor.

Fahri Kur’an kursu öğreticileri kadroya alınacak mı? Fahri Kur’an kursu öğreticileri kadroya alınacak mı?

İnfaz ve Koruma Memurlarının görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Cezaevi organizasyonunun işlevselliğini sağlayan infaz ve koruma memuru, cezaevinde düzenin sağlanmasından, tutukluların insani şartlar altında düzenli bir hayat sürmelerini sağlayarak ıslah olma süreçlerine katkıda bulunur.

  • Tutuklular ile ilgili kayıt tutmak,
  • Tutuklulara arama yaparak bulundurdukları eşyaları emniyet altında tutmak,
  • Tutukluların koğuşlarına ulaşmasını sağlamak ve kapılarını kilitlemek,
  • Koğuşları belirli aralıklarla kontrol etmek,
  • Tutukluların cezaevinden kaçma girişimlerini engellemek,
  • Tutukluların yemek, temizlik gibi ihtiyaçlarını temin etmek,
  • Tutukluların sayımını yapmak,
  • Tutuklular arasında çıkan anlaşmazlıkları çözmek,
  • İdari memur bulunmadığında sevk ve idareden sorumlu olmak,
  • Belirli aralıklarla arama yaparak içeri girmesi yasak olan maddelerin önüne geçmek.