Bugün Belçika'da sabahın erken saatlerinde karnaval müdavimlerinden oluşan bir kalabalığın üzerine sürülen bir arabanın altı kişinin ölümüne ve düzinelerce kişinin yaralanmasına neden olduğunu, şimdilik bir terör eylemi olasılığını dışladıklarını söylediler.

Kuzey Kore yönetimini yıkan haber: Propaganda ustası hayatını kaybetti Kuzey Kore yönetimini yıkan haber: Propaganda ustası hayatını kaybetti

Trajedi, eski kömür madenciliği kasabası La Louviere'deki bir bölge olan Strepy-Bracquegnies karnavalı devam ederken sabah 05:00 (0400 GMT) civarında gerçekleşti.

Savcı Damien Verheyen kasabadaki gazetecilere verdiği demeçte, "Soruşturmanın bu aşamasında, bir aracın (karnaval müdavimlerinden oluşan) bir gruba çarptığını ve altı ölü ve 10'u hayati tehlikede olan 26 yaralı olduğunu biliyoruz" dedi. 

Tutuklanan başlıca zanlıların 1988 ve 1990 doğumlu olduklarını belirterek, terörün bu aşamada bir saik olarak görülmediğini de sözlerine ekledi.

Verheyen, iki kişinin Belçika'nın pas kuşağındaki Fransız sınırına yakın bir kasaba olan La Louviere'den geldiğini ve benzer eylemler için yetkililer tarafından bilinmediğini söyledi.

Belçika kasabaları ve köyleri, Lent mevsimi boyunca birçok sokak karnavalına ev sahipliği yapar ve Binche ve Aalst'taki geçit törenleri uluslararası alanda en iyi bilinenidir.

'FOLKLORE HORROR'
Binche gibi, Strepy-Bracquegnies karnavalı da, erken saatlerde geçit törenine "çağrılan", abartılı giyimli komik figürler olan "Gilles" gibi giyinmiş katılımcıları içeriyor.

La Louvriere belediye başkanı Jacques Gobert, karnavalın şafak öncesi prologuna, kıyafetlerindeki "Gilles" de dahil olmak üzere 150 ila 200 kişinin katıldığını söyledi.

Basın toplantısında, bir yola ulaştıklarında, "arkadan yüksek hızda gelen bir araba çok sayıda insanı kelimenin tam anlamıyla toz haline getirdi" dedi.

Görgü tanıkları, aralarında çocukların da olduğu karnavala katılanların üzerine kasten giren bir arabanın korkunç bir sahnesini anlattılar.

Belçikalı bir TV sunucusu olan Fabrice Collingnon, AFP'ye "eğlence ve folklordan mutlak dehşete geçtiğimizde" alayı sevinçle devam ettiğini söyledi.

Collingnon, arabanın "kasten pakete girdiğini" söyledi.

Diğer bir tanık Theo, RTBF haberlerine "çok hızlı hareket eden ve fren yapmayan" bir araba gördüğünü söyledi.

Belçika Başbakanı Alexander De Croo, Twitter'daki "korkunç haberi" kınadı ve "kutlamak için bir topluluk toplantısının kalbinden vurulduğunu" söyledi.

De Croo ve diğer bakanlar, sabah karnaval alayının başladığı Strepy-Bracquegnies spor salonunda ilk müdahaleyi yapan Belçika Kralı Philippe ile birlikte olay yerine koştu.

RIAAL La Louvriere futbol takımı, kurbanlardan birinin kulüpte görevli olduğunu ve Pazar günü daha sonra yapılması planlanan bir maçın iptal edildiğini söyledi.

Ekip, Facebook sayfasında "Kelimeler başarısız oldu" yazdı.

Komşu Fransa'da, trajedi mahallinden sadece birkaç kilometre ötede, Başkan Emmanuel Macron "Belçika başbakanına bu trajediden sonra desteği ve dostluğu konusunda güvence verdi" dedi.

Şubat 2020'de bir adam Almanya'daki bir karnaval alayı sırasında arabasına çarparak aralarında çocukların da bulunduğu düzinelerce kişiyi yaraladı.

Almanya ve diğer ülkeler, Aralık 2016'dan bu yana, bir İslam Devleti grup sempatizanının bir Noel pazarında bir kamyonu sürmesiyle 12 ölü bırakarak araba çarpma saldırılarına karşı yüksek alarmdaydı.

Alman kasabaları, o zamandan beri, çoğu psikolojik sorunları olduğu tespit edilen insanlar tarafından gerçekleştirilen bu tür birkaç saldırı gördü.

Bu haber ANews'dan alınmıştır. Haberin tam metnine ulaşmak için tıklayınız.