2011'de yürürlüğe giren kanun ile 7 yıl görev sonunda devlete bağlı kamu kurumlarında boş alanlara atama hakkı doğan sözleşmeli erler, konuya ilişkin düzenleme yapılmadığı için 6191 sayılı kanuna tabi tutulmadı. 

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından sözleşmeli er olarak istihdam ettirilen sözleşmeli erlerin 6191 sayılı kanuna göre 7 yıl görev yapmış askerlerin memuriyet kadrosuna geçme hakları bulunmaktadır. Anca bu kanun yürürlüğü girmediğidnen binlerce asker mağdur edildi.

Sözleşmeli er uygulaması 2011'de başladığında  sözleşme süresi ve tazminat oranının düşük olması nedeniyle istenilen başvuru sayısına ulaşılamadı. Askerlere ilişkin yapılan yeni bir düzenleme ile TSK'da 7 sene görev yapan kişiler kamu kurum ve kuruluşlarında memur olarak istihdam edilecekti.

Kanunun ilk uygulanmasından tam dört sene geçmesine rağmen yönetmelik çıkarılmadığı için düzenleme yapılmadı.

PEKİ 6191 SAYILI KANUN SÖZLEŞMELİ ERLER İÇİN NE DİYOR?

MADDE 4 – (1) Sözleşmeli er adayları, ön sözleşme yapılarak askerî eğitime alınır. Askerî eğitimi başarı ile tamamlayanlarla, dört yıldan fazla olmamak kaydıyla en az üç yıllık sözleşme yapılır. Müteakip sözleşmeler, bir yıldan az üç yıldan fazla olmamak şartıyla azamî yirmidokuz yaşın bitirildiği yılın aralık ayı sonuna kadar uzatılabilir.

750 bin kamu işçisi maaşlarında iyileştirme, refah payı ve seyyanen zam müjdesi bekliyor! 750 bin kamu işçisi maaşlarında iyileştirme, refah payı ve seyyanen zam müjdesi bekliyor!

3 bin lira maaşla sözleşmeli er

2- Sıkıyönetim, seferberlik, savaş veya terörle mücadeleden kaynaklanan zorunlu hâllerde ihtiyaç duyulanların sözleşme süreleri, talebe ve yaş haddine bakılmaksızın Kuvvet Komutanları, Jandarma Genel Komutanı veya Sahil Güvenlik Komutanının istemi üzerine ve durumun devamı müddetince, Genelkurmay Başkanının onayı ile uzatılabilir.

MSB 2023/4 sözleşmeli er alım ilanı yayınladı! Nasıl başvuru yapılır? -  Haber 7 MEMUR

3- Sözleşmeli erbaş ve erler ile sözleşmeli er adayları, asker kişi sayılırlar. Sözleşmeli erbaşlar, muvazzaflık hizmetinde olan emsal rütbedeki erbaşların üstü, emsal rütbedeki uzman erbaşların astıdır. Sözleşmeli erbaşlar hakkında rütbenin geri alınması feri cezası uygulanmaz.

Son Dakika: Sözleşmeli er başvuru ekranı erişime açıldı! MSB Kara  Kuvvetleri 2021 sözleşmeli er başvuruları başladı, başvuru şartları  açıklandı! - Son Dakika Haberler

(4) Sözleşmeli erbaş ve erler istihdam edildikleri kadro görevleri ile 4/1/1961 tarihli ve 211 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununda erbaş ve erler için belirtilen görevleri yaparlar. Bu Kanunda hüküm bulunmayan hâllerde sözleşmeli erbaş ve erler hakkında, erbaş ve erlere ilişkin hükümler uygulanır.

Sözleşmeli Er Maaşları 2022 Ne Kadar! Sözleşmeli Er Maaşı Ne Kadar?  Sözleşmeli Er Doğuda ve Suriye'de Kaç TL Maaş Alıyor?

(5) Sözleşmeli erbaş ve erlerin sınıfları, Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığınca değiştirilebilir. (6) Sefer görev emirleri, askerlik yükümlülüğünü yerine getirdikleri sınıf, branş ve statüye göre çıkarılır.

SÖZLEŞMELİ ERLERE MEMURİYET TORBA YASADA YER ALACAK MI?

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)'da belli bir kıdeme ulaşan ve sözleşmeli olarak istihdam edilen erlere yönelik henüz bir çalışma başlatılmadı.