Yurt dışında okuyup mezun olduktan sonra Türkiye'de mezun oldukları bölümlerden iş bulmaya çalışan milyonlarca gencin diplomalarının Türkiye'ye denk olmaması büyük krize sebep oldu. Bu süreçte büyük zorluklarla ailelerinden uzzakta daha iyi koşullarda çalışmak için vatandaşlar yurt dışında üniversite okuyor. Fakat emeklerinin karşılığını alamamasının ardından diplomasını eline almış öğrenciler Türkiye'de iş bulamıyor.

Kamu çalışanlarına kötü haber! Personel servisleri kaldırılıyor Kamu çalışanlarına kötü haber! Personel servisleri kaldırılıyor

 Milyonlarca gencin diplamalarının Türkiye'ye denk olmaması onlar açısından büyük sorun teşkil ediyor.

Yıllardır yurt dışında eğitim gören zorlu koşullarda mezun olmaya çalışan mağdurlar bu konuya çözüm getirilmesini istiyor. Alanlarında ve çeşitli konularda üst düzey eğitim alan üniversiteliler emeklerinin boşa gitmesini istemiyor. Yurt dışında okuyan gençlerin diploma denkliği sorunu uzun süredir devam eden ve çözüme kavuşturulması beklenen konusunda yer alıyor. Denklik affı bekleyen yüz binlerce genç yetkililere seslerini duyurmaya çalışıyor. 

Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) yurt dışında alınan üniversite diplomalarını tanımaması, binlerce genç mezunun mesleklerini icra edememelerine ve istedikleri kariyer planlamasında hedeflerine ulaşamamasına neden olmaktadır.

Yaklaşık 65 bin üniversite mezunu, diplomasının Türkiye'de tanınmaması nedeniyle birçok zorlukla karşı karşıya bırakılıyor. Ülkelerine döndüklerinde mesleklerini yapamamak, ekonomik sıkıntılarla baş etmek ve diploma denkliği konusundaki belirsizlik yaşamaları sebebiyle gelecekleriyle ilgili tedirginlik yaşamaktadırlar. Mağdurlar, diplomalarına rağmen geçici ve düşük nitelikli işlerde çalışmak zorunda kalıyorlar.

Uzun yıllar boyunca maddi zorluklara rağmen okudukları bölümlerini bitirmeye çalışıyorlar. Zor şartlar altında ülkelerinden uzak yerlerde tamamlıyorlar. Özellikle doktor,avukat,hakim,savcı gibi yüksek prestijli bölümlerden mezun oldukları yılın haricinde dil de öğrendikleri için ekstra çaba sarfetmelerine rağmen Türkye'ye geldikleri zaman diplomalarının çeşitli kuruluşlarda geçersiz olmasından dolayı iş bulamadıklarını söylüyorlar.

Mezun olup Türkiye'de daha iyi şartlarda çalışmak isteyen 100 Bin üniversite mezunu diplomalarının Türkiye'de geçersiz olmasından dolayı hem maddi, hem de manevi pronlemlerle karşı karşıya kalıyorlar.

DİPLOMA DENKLİK SORUNU NEDİR?

YÖK denkliği, yurtdışında tanınan bir yükseköğretim kurumundan alınan ön lisans, lisans ve yüksek lisans diplomalarının Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarınca verilen ön lisans, lisans ve yüksek lisans diplomalarına eşdeğer olduğunun tespit edilmesini ifade etmektedir. Denklik belgesi, denkliği talep edilen diplomanın Türkiye’de hangi alan ve düzeyde tanındığını gösteren belgedir.